Αυξήθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο

estiasi trapezia

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων- λόγω πανδημίας- και η επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, βελτίωσαν σημαντικά τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων της χώρας, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο κατέγραψε αύξηση περίπου 7 δισ. ευρώ ή 39,9%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο τζίρος των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις) ανήλθε σε 24,4 δισ. ευρώ, έναντι 17,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2021. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» κατά 187,6%, ενώ τη μικρότερη κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία» κατά 8,8%.

Ενώ, για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Φεβρουάριο 2022 ανήλθε σε 1,151 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 93,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021, που είχε ανέλθει σε 595,1 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις κατά 1,176 δισ. ευρώ. Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης» κατά 36,5%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος» κατά 40,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πλήθος των επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 ανήλθε σε 223.371 επιχειρήσεις, που αντιστοιχεί στο 15,7% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα «Εκπαίδευση» (91,7%) και ακολούθως στον τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (88,3%). Τα αντίστοιχα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα «επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» (0,2%) και στον τομέα «Ενημέρωση και επικοινωνία (1,1%)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ