Αύξηση τουριστών αλλά ζητούμενο τα έσοδα

tourismos paralia

tourismos paralia

Ίσως και ένα εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες να υποδεχθεί εφέτος η Ελλάδα, αλλά ουδείς στην τουριστική βιομηχανία είναι έτοιμος να υποστηρίξει ότι αυτό θα συνεπάγεται και με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων.

Οι εκπτώσεις που ζητήθηκαν και δόθηκαν από τις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα από τα ξενοδοχεία ήταν πέραν του αναμενόμενου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, για φέτος οι πληρότητες και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία θα σπάσουν κάθε ρεκόρ. Η εκτίμηση μάλιστα, κάνει λόγο για 1 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, για τα έσοδα ο κ. Ρέτσος δεν θέλησε να προβεί σε ακριβή νούμερα, καθώς όπως είπε, οι προκρατήσεις που έγιναν και αφορούν το 50% των διαθέσιμων δωματίων των ξενοδοχείων, προσεφέρθηκαν με εκτπωτικές τιμές και προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, τα 14,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν.

Ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας, που οι τουριστικοί παράγοντες θα μπορούν να κάνουν ασφαλή πρόβλεψη και για τα έσοδα.

Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας του ΣΕΤΕ, αναμένεται να είναι η «μάχη» της διαπραγμάτευσης στο πεδίο των κόκκινων δανείων στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να εξασφαλίζουν και την ελκυστικότητα του κλάδου για επενδύσεις.

Ανοικτό είναι και το μέτωπο του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, με τον επόμενο πρόεδρο του ΣΕΤΕ να σημειώνει, ότι αν αυτό τελικά εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνει την δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα με την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, που ήδη τρέχει με 7% περισσότερο ΦΠΑ από τις ανταγωνίστριες χώρες.

Εστιάζοντας ο κ. Ρέτσος στα εσωτερικά του ΣΕΤΕ, σημείωσε ότι θα ενισχυθεί το Ινστιτούτο ερευνών του ΣΕΤΕ, ενώ θα υπάρξει και αναδιάρθρωση της marketing Greece.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ