Αυξήσεις σε γλυκά, σοκολάτα και κρέατα, πτώση σε λαχανικά και απορρυπαντικά

market

Σημαντικές αυξήσεις και μειώσεις τιμών καταγράφηκαν τον Οκτώβριο του 2025 στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίστηκαν στα μπισκότα, τις σοκολάτες και τα ζαχαρώδη προϊόντα με ποσοστό +12,23% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024. Η άνοδος αυτή συνδέεται με την αύξηση των διεθνών τιμών του κακάο και της ζάχαρης, καθιστώντας τη σοκολάτα ένα είδος «πολυτελείας».

Ανάλογη άνοδος σημειώθηκε στα φρέσκα κρέατα (+10,54%) λόγω αύξησης των τιμών εισαγόμενων προϊόντων και προβλημάτων στην εγχώρια παραγωγή από ασθένειες στα αμνοερίφια. Τα είδη πρωινού και ροφήματα αυξήθηκαν κατά +5,53%, ενώ τα γαλακτοκομικά και οι χυμοί ψυγείου κατά +4,91%. Αύξηση +3,98% καταγράφηκε και στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στα ροφήματα και τα γλυκίσματα περιλαμβάνουν επίσης διεθνείς ανατιμήσεις στον καφέ και το κακάο, επηρεάζοντας σταδιακά τα τελικά προϊόντα στα ράφια.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών εντοπίστηκαν στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-8,06%) και στα απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-5,10%), γεγονός που οφείλεται στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Μείωση καταγράφηκε επίσης στα τρόφιμα παντοπωλείου (-4,77%), στα χαρτικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-2,51%) και στα είδη μιας χρήσης και οικιακά είδη (-1,24%).

Η πτώση στις τιμές λαχανικών σχετίζεται με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που ενίσχυσαν την παραγωγή, ενώ η αποκλιμάκωση των απορρυπαντικών συνδέεται με τον αυξημένο ανταγωνισμό στις μεγάλες αλυσίδες. Στα τρόφιμα παντοπωλείου, η μείωση επηρεάζεται και από τη σταδιακή πτώση της τιμής του ελαιολάδου.

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ότι οι διακυμάνσεις τιμών αναδεικνύουν τη σύνθετη σχέση κόστους παραγωγής, διεθνών πρώτων υλών και κλιματικών συνθηκών, που επηρεάζουν τόσο τα είδη πολυτελείας όσο και τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.