Η τιμή των ελληνικών τυριών ανεβαίνει στα ύψη, επηρεάζοντας νοικοκυριά και κτηνοτρόφους. Ένα κιλό φέτα έχει φτάσει πλέον τα 12,2 ευρώ ενώ η γραβιέρα χτυπάει τα 19 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναζητούν πιο οικονομικές επιλογές ή εισαγόμενα προϊόντα.
Τι προκαλεί την αύξηση στις τιμές των τυριών;
Οι παράγοντες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών περιλαμβάνουν:
- Αυξημένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας
- Δημογραφική γήρανση των κτηνοτρόφων
- Μείωση των εθνικών επιδοτήσεων κατά 16% το 2025
- Καθυστερήσεις στις κοινοτικές αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς άμεση στήριξη, η ελληνική παραγωγή τυριών μπορεί να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.
Καταναλωτές στρέφονται σε εισαγόμενα τυριά
Η εκτίναξη των τιμών φέτας και γραβιέρας έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να προτιμούν εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία παραμένουν πιο προσιτά. Ωστόσο, η στροφή αυτή έχει επιπτώσεις και στην εγχώρια αγορά, πλήττοντας τα τυροκομεία και τους μικρούς παραγωγούς.
Συμβουλές για να αγοράσετε ελληνικά τυριά οικονομικότερα
- Προτιμήστε τοπικά παραδοσιακά τυριά μικρών παραγωγών.
- Ελέγξτε τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ και online καταστήματα.
- Αγοράστε μεγαλύτερες συσκευασίες, όπου η τιμή ανά κιλό είναι χαμηλότερη.
Η τάση των αυξήσεων αναμένεται να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει στήριξη στον κλάδο. Η ελληνική φέτα και γραβιέρα παραμένουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας και η προστασία της εγχώριας παραγωγής είναι κρίσιμη για τους καταναλωτές και την οικονομία.