Αυξήσεις έως 100% στα ελληνικά τυριά- Δεν φταίει μόνο ο πληθωρισμός

feta (1)

Η τιμή των ελληνικών τυριών ανεβαίνει στα ύψη, επηρεάζοντας νοικοκυριά και κτηνοτρόφους. Ένα κιλό φέτα έχει φτάσει πλέον τα 12,2 ευρώ ενώ η γραβιέρα χτυπάει τα 19 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναζητούν πιο οικονομικές επιλογές ή εισαγόμενα προϊόντα.

Τι προκαλεί την αύξηση στις τιμές των τυριών;

Οι παράγοντες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένο κόστος ζωοτροφών και ενέργειας
  • Δημογραφική γήρανση των κτηνοτρόφων
  • Μείωση των εθνικών επιδοτήσεων κατά 16% το 2025
  • Καθυστερήσεις στις κοινοτικές αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς άμεση στήριξη, η ελληνική παραγωγή τυριών μπορεί να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Καταναλωτές στρέφονται σε εισαγόμενα τυριά

Η εκτίναξη των τιμών φέτας και γραβιέρας έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να προτιμούν εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία παραμένουν πιο προσιτά. Ωστόσο, η στροφή αυτή έχει επιπτώσεις και στην εγχώρια αγορά, πλήττοντας τα τυροκομεία και τους μικρούς παραγωγούς.

Συμβουλές για να αγοράσετε ελληνικά τυριά οικονομικότερα

  1. Προτιμήστε τοπικά παραδοσιακά τυριά μικρών παραγωγών.
  2. Ελέγξτε τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ και online καταστήματα.
  3. Αγοράστε μεγαλύτερες συσκευασίες, όπου η τιμή ανά κιλό είναι χαμηλότερη.

Η τάση των αυξήσεων αναμένεται να συνεχιστεί αν δεν υπάρξει στήριξη στον κλάδο. Η ελληνική φέτα και γραβιέρα παραμένουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας και η προστασία της εγχώριας παραγωγής είναι κρίσιμη για τους καταναλωτές και την οικονομία.