Αυξάνονται οι νοσηλείες από Covid, η πορεία του εμβολιασμού

covid test

Αυξήσεις στις απλές κλίνες νοσηλείας στα νοσοκομεία με ασθενείς Covid σημειώνονται το τελευταίο διάστημα παρότι ο καιρός παραμένει καλός γεγονός που κρατά τον κόσμο στους εξωτερικούς χώρους.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν για μία ακόμη φορά την ανάγκη του εμβολιασμού με το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο καλύπτει και τις υποπαραλλαγές.

Αυτό που τονίζουν είναι ότι δεν προστατεύεται από τον κορωνοϊό όποιος νόσησε πριν από έναν χρόνο, καθώς τα αντισώματα που έχει στον οργανισμό του είναι πλέον πολύ λίγα. Η προστατευτική δράση μετά από νόσηση, διαρκή έως τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB έχουν προγραμματιστεί 32.336 μελλοντικά ραντεβού και έχουν πραγματοποιηθεί 13.178 εμβολιασμοί από τις 16/10 που άνοιξε η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού. Τα περισσότερα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί από πολίτες άνω των 12 ετών (περισσότερα από 32.000), ενώ 109 ραντεβού αφορούν σε παιδιά 5-11 ετών και 39 σε βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.

Την ίδια στιγμή, χωρίς συνταγή θα είναι διαθέσιμα τα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια από την 1η Νοεμβρίου. Για τα νέου τύπου εμβόλια όμως, που κυκλοφορούν για πρώτη φορά εφέτος χρειάζεται συνταγογράφηση σε όλη τη διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου. Τα νέου τύπου εμβόλια είναι δύο και το ένα κοστίζει περί τα 54 ευρώ και το άλλο περί τα 28 ευρώ. Τα συμβατικά εμβόλια που χορηγούνται εφέτος είναι τέσσερα, Συνολικά, δηλαδή, κυκλοφορούν έξι αντιγριπικά εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ