«Αυτές που γίναν ένα με τη γη» συγκίνησαν και χειροκροτήθηκαν!

parastasi orraon

«Αυτές που γίναν ένα με τη γη» εξακολουθούν να συγκινούν και να προκαλούν τον θαυμασμό των νεώτερων γενιών. Φάνηκε κι όταν ανέβηκαν ως θεατρική παράσταση από ερασιτεχνική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυμνοτόπου στο αρχαίο Όρραον κι εν συνεχεία στην πλατεία του χωριού Αγιος Γεώργιος.

Η παράσταση, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη, αποδόθηκε με τη χαρακτηριστική ηπειρώτικη διάλεκτο, που δύσκολα αποτυπώνεται στο γραπτό λόγο κι είχε για σκηνικό, αντικείμενα λαογραφικού χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή των γιαγιάδων και των προγιαγιάδων μας.

Αφηγήσεις γυναικών που έμοιαζαν παραμύθι στα σημερινά παιδιά και πικρή ανάμνηση στους απόμαχους της ζωής.

«Είναι σαν να της ακούω να αφηγούνται είκοσι χρόνια πριν που κατέγραφα τις μαρτυρίες τους» δήλωσε η συγγραφέας που παρακολούθησε την παράσταση στο Όρραον και συνεχάρη τη μικρή θεατρική ομάδα για την απόδοσή της.

Οι αληθινές μαρτυρίες με τα βάσανα των γυναικών τότε, τα τραγούδια των γάμων τους, το μοιρολόϊ τους, άγγιξαν το συναίσθημα των θεατών που αποχωρούσαν συγκινημένοι. Τα συγχαρητήρια με τα σχόλια προς τους συντελεστές της παράστασης συνεχίστηκαν και εκτός  φυσικού χώρου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία του έργου. Ένα από τα αντιπροσωπευτικά σχόλια θεατή, ήταν αυτό νεαρής δικηγόρου που έγραψε: «φεύγω συγκλονισμένη. Πάω να αγκαλιάσω τη γιαγιά μου, να κλάψω στον ώμο της. Με συγκινήσατε τόσο!..»

Η σκηνοθεσία ανήκε στην Φρόσω Κολιού που είχε και το ρόλο της Περσεφόνης αφηγούμενη τη μαρτυρία της από τη σφαγή του Κομμένου. Οι υπόλοιποι ρόλοι με τη σειρά εμφάνισης ήταν: Βασίλω η Μπέτυ Φλώρου, Ευανθία η Βάγια Παππά, Λάμπρω η Ρένα Παπαβασιλείου, Λέγκω η Ελευθερία Φλώρου και Γκίκω η Ρούλα Χρήστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ