Αυστηρή προειδοποίηση για όσους ρίχνουν λύματα στη λίμνη

pagomeni_limni_ioannina4

Η προστασία της λίμνης από εισροές ακάθαρτων υδάτων, λυμάτων και άλλων ρυπογόνων παραγόντων αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε με συμμετοχή του Προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, του Αντιπροέδρου της Επιχείρησης Στέφανου Μάντζιου, του αρμόδιου αντιδημάρχου Βασίλη Βλέτσα και του Προέδρου του Φορέα Λίμνης Φίλιππα Φίλιου.

Με αφορμή την συνάντηση η ΔΕΥΑΙ επισημαίνει προς όλους τους δημότες ότι όσοι δεν έχουν συνδεθεί με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης μπορούν να το πράξουν ως τις 31/12/2020 με έκπτωση επί των τελών σύνδεσης 40%.

Από 1/1/2021 η μη συμμόρφωση θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις.

Επειδή, δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι οι οποίοι συνδέουν τους αγωγούς των ακαθάρτων υδάτων των οικιών τους με τους αγωγούς των ομβρίων, με αποτέλεσμα τη συστηματική ρύπανση της λίμνης, καλείται όποιος δημότης αντιληφθεί ένα τέτοιο περιβαλλοντικό έγκλημα να το καταγγείλει αμέσως στη ΔΕΥΑΙ.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε επίσης να δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου και αστυνόμευσης δικτύου ο οποίος θα προβαίνει σε μη προγραμματισμένες περιπολίες σε όλες τις παραλίμνιες περιοχές.

Οι έλεγχοι θα διεξάγονται και από αέρος με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ντρόουνς) τα οποία θα προμηθευτεί ο σύντομα ο Φορέας της Λίμνης.

 Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον έλεγχο των μεθόδων διαχείρισης των κοπροσωρών των πτηνοτροφείων, καθώς οι εναποθέσεις τους οφείλουν να γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποφασίσθηκε επίσης, από καιρού εις καιρόν να διεξάγονται χημικές αναλύσεις των ομβρίων υδάτων τα οποία εισέρχονται στη λίμνη ώστε να υπάρχει τεκμηριωμένη εικόνα της σύστασής τους κι αν χρειαστεί να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για την προστασία της.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι τριμερείς αυτές συναντήσεις να επαναλαμβάνονται ανά τετράμηνο με σκοπό, μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών και τη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων και μέτρων, να επιτευχθεί η παύση των εισροών πάσης φύσεως ακαθάρτων υδάτων προς τη λίμνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ