Αύγουστος χωρίς σταγόνα βροχής για τα Γιάννινα!!

Ούτε μία σταγόνα βροχής τον Αύγουστο για τα συνηθισμένα στα μπουρίνια και τις ξαφνικές καλοκαιρινές μπόρες, Γιάννινα! Ο Αύγουστος ήταν ένας εντελώς ξηρός μήνας όπως έχει συμβεί άλλες δέκα φορές στην διάρκεια του τελευταίου αιώνα! Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής δίνει ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας σημειώνοντας πάντως ότι ο Σεπτέμβρης ξεκινά φθινοπωρινά!

«Ο Αύγουστος του 2019 ήταν για τα Ιωάννινα ένας εντελώς ξηρός μήνας. Δεν έπεσε ούτε μια σταγόνα βροχής! Κατά μέσο όρο, η βροχή του Αυγούστου ανέρχεται σε 31 mm (βροχή 1 mm σημαίνει 1 λίτρο νερού ανά τετραγωνικό μέτρο). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 3% περίπου του μέσου ετήσιου ύψους βροχής για τα Ιωάννινα, το οποίο είναι 1080 mm. Άρα, από την ανομβρία ενός θερινού μηνός οι απώλειες για τον υδροφόρο ορίζοντα δεν είναι σημαντικές», αναφέρει ο κ. Μπαρτζώκας.

Ανατρέχοντας στα αρχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας ο κ. Μπαρτζώκας διαπίστωσε ότι από το 1915, που άρχισε να λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός στα Ιωάννινα, υπήρξαν 10 έτη (από τα 105) με απολύτως ξηρό Αύγουστο: 1917, 1922, 1925, 1928, 1934, 1935, 1961, 1978, 2017, 2019.

Στον αντίποδα, τον Αύγουστο του 1980 είχαν σημειωθεί 129 mm και τον Αύγουστο του 2015, 115 mm, ύψη βροχής, δηλαδή, που σημειώνονται χειμερινούς μήνες.

«Επισημαίνεται ότι οι θερινές βροχοπτώσεις στη χώρα μας συνηθέστατα είναι τοπικού χαρακτήρα και οι παραπάνω καταγραφές αναπόφευκτα αναφέρονται στην περιοχή όπου ήταν εγκατεστημένο το βροχόμετρο. Σε αντίθεση με τη θερμοκρασία, που μια πολύ ζεστή μέρα θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ήπειρο, μια θερινή μπόρα μπορεί να ξεσπάσει σε μια πολύ μικρή περιοχή μόνο», τονίζει ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο Σεπτέμβριος, τονίζει,  ξεκινάει φθινοπωρινά! Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία τις πρώτες μέρες θα κυμαίνεται από τους 17 έως τους 29°C, νεφώσεις και ασθενείς απογευματινές βροχές. Κατά τη διάρκεια της βροχής οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν στο φρενάρισμα διότι οι δρόμοι έχουν σκόνη και με τα πρωτοβρόχια γίνονται ολισθηροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ