Αθήνα- Μέτσοβο σε μόλις τέσσερις ώρες!- ΒΙΝΤΕΟ

E65-TELOS2

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας συνδέεται επιτέλους με το λιμάνι του Βόλου και για να διανύσει κάποιος την απόσταση από την Αθήνα μέχρι το Μέτσοβο είναι αρκετές τέσσερις μόλις ώρες.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της ολοκλήρωσης του Ε-65 κάτι που επιτυγχάνεται πλέον με την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος.

Το Βόρειο τμήμα, μήκους 70,5 χλμ. ξεκινά από τον Α/Κ Τρικάλων, καταλήγει στην Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών και δύναται να κατασκευαστεί μέσα σε τρία χρόνια. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε το πράσινο φως για τη χρηματοδοτική πρόταση κατασκευής και λειτουργίας του. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες σκοπιμότητας και οικονομικής επίδοσης του έργου, εκτιμάται ότι:

Α) Κατά τη φάση κατασκευής οι άμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ανέρχονται σε 3.723 ανθρωποέτη εργασίας και οι έμμεσες σε 2.099 ανθρωποέτη εργασίας

Β) Κατά τη φάση λειτουργίας, η πρόσθετη ετήσια απασχόληση που προκύπτει από το σύνολο των δαπανών άμεσης απασχόλησης ανέρχεται σε 138 άτομα, ενώ η έμμεση απασχόληση που θα δημιουργηθεί από τις ανάγκες για συντήρηση, λειτουργία και υλικά – εξοπλισμό ξεπερνά τις 27 θέσεις εργασία ετησίως

Με την ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65, θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου, θα μειωθεί κατά περίπου 2 ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα δυτικά Βαλκάνια και η χώρα μας θα αποκτήσει σύνδεση με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό,  θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, ενώ σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί όπως τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα, τα Άγραφα, το Μέτσοβο, το Καρπενήσι θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

Συνεπώς, ο Ε65 συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδας και αναβαθμίζει σημαντικά τη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις οδικές μετακινήσεις προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.  Παράλληλα, η μείωση των δαπανών χρήσης λόγω της υλοποίησής του, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών, αφού ένα μέρος του κόστους των προϊόντων, που είναι το κόστος μεταφοράς, θα μειωθεί. Για τους ίδιους λόγους και το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων αναμένεται να έχει σχετική μείωση προς όφελος των καταναλωτών.

Επιπλέον, οι περιοχές συνολικά τις οποίες διατρέχει ή / και ενώνει ο αυτοκινητόδρομος Ε65, θα αναπτυχθούν τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά /τουριστικά λόγω της βελτίωσης της προσπελασιμότητάς τους, η οποία οδηγεί σε  αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, αλλά και μείωση της εσωτερικής μετανάστευσης.

Η διάρκεια των αποστάσεων μετά την ολοκλήρωση του Ε65

Λαμία – Εγνατία Οδός  01:45’ (από 03:15’ σήμερα)

Αθήνα – Γρεβενά            04:00

Αθήνα – Μέτσοβο          04:00

Αθήνα – Καστοριά          04:35’

Αθήνα – Κοζάνη               04:30’

Αθήνα – Καρπενήσι       03:00

Αθήνα – Τρίκαλα             <03:00

Αθήνα – Καρδίτσα          02:35’

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ