ΑΣΥ Υγειονομικών.. Απεργία για το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρα»

nosokomeio new

Την συμμετοχή όλων στην πανεργατική απεργία της 10ης Ιουνίου ζητά η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ιωαννίνων με αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις.

Η ΑΣΥ στην ανακοίνωσή της μιλά για οδοστρωτήρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και οδηγεί σε κατάργηση του 8ωρου κι άλλων κεκτημένων.

Εκτενή αναφορά κάνει και στο χώρο της υγείας τονίζοντας μεταξύ άλλων:

 «Η κυβέρνηση αξιοποίησε την  πανδημία να διαμορφώσει τον υγειονομικό του μέλλοντος… Τον υγειονομικό που έχει ανάγκη το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, το νοσοκομείο-επιχείρηση, το νέο ΕΣΥ που διαφημίζει η κυβέρνηση. Υγειονομικό  «φτηνό», «αναλώσιμο», «υπάκουο», υγειονομικό «πολυεργαλείο», όπου η ειδικότητα και η εξειδίκευση, το καθηκοντολόγιο  θα αποτελούν «κενό γράμμα». Το νομοσχέδιο προετοιμάζει τις νέες συνθήκες εργασίας του υγειονομικού του «ΝΕΟΥ ΕΣΥ» που προπαγανδίζουν κυβέρνηση, επιχειρηματίες και ΕΕ.

Πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και πανεπιστημιακών που «προετοιμάζουν το έδαφος» για επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα, για καταργήσεις νοσοκομείων και λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση πανεπιστημιακού, που στο πρόσφατο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Μάιος 2021), επανέλαβε την πρόταση για κλείσιμο όσων νοσοκομείων έχουν πληρότητα μικρότερη από 75%.

Ακολούθησε η δήλωση κυβερνητικού βουλευτή ότι «Η πανδημία (…) έδειξε την αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (…) Θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική συνεργασία στο σύστημα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί όπως όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες στο εξωτερικό».

Άλλος κυβερνητικός βουλευτής συμπλήρωσε:  «Θα πρέπει το δημόσιο νοσοκομείο να γίνει και αυτό ένα ανεξάρτητο ίδρυμα, το οποίο θα είναι αυτοδιοικούμενο και θα λογοδοτεί στο τέλος του χρόνου ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές που θα έχει» και συνέχισε: «Δίνεται ψευδώς το στοιχείο ότι δεν έχουμε αρκετό προσωπικό (…) Μπορούμε να μετακινούμε από νοσοκομεία που υπολειτουργούν και να φέρουμε κόσμο σε νοσοκομεία που λειτουργούν περισσότερο».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού ότι: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας» ενώ αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων είναι η τοποθέτηση του προέδρου  της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, σε ημερίδα:  «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία.  Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (…) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».

Ενώ ο γ.γ. της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών συνέχισε «Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς από την πλευρά της παραγωγής και προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας.»

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε. Ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσει άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.

Μας θέλουν , μόνους, υποταγμένους, φοβισμένους και τα σωματεία «ξεδοντιασμένα» για να μην μπορούν να αντιπαλέψουν συλλογικά οι εργαζόμενοι , τη θηλιά που θα μας φορέσουν!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ