ΑΣΥ: Έντονες αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

nosokomeio n17

«Συναγερμό σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια χρειάζεται να σημάνει η κατάθεση του νομοσχεδίου που στέλνει τους ασθενείς να γίνουν πελάτες ιδιωτικών κλινικών και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις δημόσιες μονάδες υγείας».

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που φέρει σωρεία αλλαγών στο ΕΣΥ συρρικνώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη από τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προχωρούν σε στάση εργασίας ενώ στις 12 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά τονίζεται:

Η προτεινόμενη κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ και η δυνατότητα για λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή εργασία σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα δεν αφορά μόνο τους γιατρούς αλλά όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις να γίνουν πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο στέλνει όσους γιατρούς θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημα τους, να χρησιμοποιούν ως δεξαμενή πελατείας τους ασθενείς που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

 Με το νομοσχέδιο, συνεχίζεται η υποστελέχωση και υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων υγείας, δεδομένου ότι, αντί για άμεση άρση των αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, δεδομένου ότι προβλέπεται η πρόσληψη γιατρών με 3ετείς συμβάσεις και 3ήμερη εβδομαδιαία εργασία..

Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με την ενίσχυση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, χειρουργείων με επιβάρυνση των ασθενών είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους,

ΠΡΟΚΛΗΣΗ για τους δεκάδες ασθενείς σε πολύμηνη λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση αποτελεί ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι δίνεται επιλογή σε όσους «το επιθυμούν» και «δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν για την υγεία τους» να γίνουν πελάτες των ιδιωτικών κλινικών, όπως δήλωσε στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο εισηγητής της ΝΔ για το νομοσχέδιο.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, για τις λαϊκές οικογένειες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας.

Αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι αυταπάτες, που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης, ότι δήθεν «η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας μπορεί να είναι ωφέλιμη για το κοινωνικό σύνολο».

Νοσοκομεία – Επιχειρήσεις με ασθενείς – πελάτες και εργαζόμενους με πετσοκομμένα δικαιώματα

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ ολοκληρώνει την προετοιμασία χρόνων από την ΕΕ και όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, για σταδιακή εξομοίωση της λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, ώστε να λειτουργήσει ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΥΓΕΙΑΣ με τα «δημόσια» νοσοκομεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως αυτοτελείς οικονομικές μονάδες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι  «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, αντί για κάλυψη των ελλείψεων, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 73537 τον Σεπτέμβριο 2022). Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Γι’ αυτό ακόμη και μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των αναστολών εργασίας, συνεχίζεται η «δαιμονοποίηση» των ανεμβολίαστων συνάδελφων, με την απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Υγείας περί «κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.»

Στα πλαίσια της προσπάθειας να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ» – όπως το ονειρεύονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων – πληθαίνουν οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραπομπή σε δίκη της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ. για παραβίαση του νόμου “Χρυσοχοΐδη”) για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ζωές μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δις (και επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης) για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα προστεθούν στις ήδη καταβλημένες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Η ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση στήριξης της κυβέρνησης από τη ΔΑΚΕ, για να περάσει ανεμπόδιστα το ν/σχέδιο.

Η ΔΑΚΕ ΠΓΝΙ έχοντας την ευθύνη του προεδρείου του συλλόγου,  όχι μόνο δεν έβγαλε μία ανακοίνωση του συλλόγου, όχι μόνο δεν συγκάλεσε συνέλευση, όχι μόνο δεν κούνησε το δαχτυλάκι της για να ενημερωθούνε και να κινητοποιηθούνε οι συνάδελφοι,

ΑΛΛΑ έφτασε στο σημείο δια στόματος του προέδρου του συλλόγου να δηλώνει δημόσια για το νομοσχέδιο ότι είναι «άκαιρο», δηλαδή ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να το φέρει…… απλά αργότερα!!!!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ