ΑΣΗΚ- ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ: Η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει

AGROTOYR Όμηροι της αντιδικίας τους οι επενδυτές της περιοχής

Τι απαντά η Περιφέρεια Ηπείρου

Σε μια εποχή που τίποτα δεν κινείται, λεφτά δεν υπάρχουν, επενδύσεις δεν γίνονται, θέσεις εργασίας χάνονται κάθε μέρα, μοιάζει πολυτέλεια να μένουν ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια. Πολύ περισσότερο όταν οι λόγοι είναι δευτερευούσης σημασίας και σχετίζονται με την διαμάχη των φορέων υλοποίησης. Μία διαμάχη που κρατά ομήρους 160 περίπου επενδυτές στην Ήπειρο και αφήνει ανεκμετάλλευτα 25 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς και οι δύο θεωρούν ότι η ανάπτυξη στην περιοχή μας μπορεί να περιμένει…

Πρόκειται για τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ, τα οποία μένουν παγωμένα εξ αιτίας της σφοδρής αντιδικίας που εξελίσσεται μεταξύ της εταιρείας Ήπειρος ΑΕ, η οποία ανήκει ουσιαστικά στην Περιφέρεια Ηπείρου και την ΑΣΗΚ, την Αγροτική Συνεταιριστική.

Οι προτάσεις των επενδυτών κατατέθηκαν στα τέλη του 2010 και ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι εγκρίνονται όλες, γεγονός που απλουστεύει την διαδικασία, Ήπειρος και ΑΣΗΚ επιλέγουν να επιδίδονται σε μία δικαστική διαμάχη, αντί μέσα από το διάλογο να βρουν την καλύτερη λύση. Άλλωστε στην προκειμένη περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι το δικό τους συμφέρον αλλά το συμφέρον όσων επέλεξαν να επενδύσουν σε έναν ευαίσθητο τομέα, όπως είναι ο αγροτικός.

Όσο εντυπωσιακό είναι το γεγονός της ομηρίας δεκάδων νέων επενδυτών, άλλο τόσο είναι ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε ούτε μία φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Στο δημοσίευμα του Epiruspost.gr απάντησε η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ουσιαστικά καταλογίζει ευθύνες στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ κάνει γνωστό ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή των συμβάσεων.

Η απάντηση έχει ως εξής:

Το  θέμα που θίγεται στο σχόλιο είναι ζήτημα νομιμότητας και  τήρησης των κανόνων που το ίδιο το κράτος θέτει και εν τέλει προάσπισης από την Περιφέρεια των Αναπτυξιακών της εταιριών, ήτοι της  «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» στην οποία είναι ο βασικός μέτοχος, της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. και της ΑΝΕΘ Α.Ε., στις  οποίες μετέχει με μειοψηφικά ποσοστά. 

 Να σας γνωρίσουμε ότι στο συγκεκριμένο διαγωνισμό για όλες τις Περιφέρειες οι διαγωνιζόμενες εταιρίες ήταν οι αναπτυξιακές των αντίστοιχων περιφερειών, πλην της Ηπείρου, στην οποία μετείχε και η ΑΣΗΚ Α.Ε., την οποία και προέκρινε για την ανάληψη των ΟΠΑΑΧ το Υπουργείο.

 Όμως  το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον έλεγχο των φακέλων, έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή των συμβάσεων  διότι διαπιστώθηκε ότι τα όργανα της Διοίκησης δεν παρέχουν εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης, προκειμένου να εξασφαλίζεται το ανεπηρέαστο των αποφάσεων τους και το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Άρα την ευθύνη για την καθυστέρηση υλοποίησης των ΟΠΑΑΧ,  έχουν απόλυτα αυτοί οι οποίοι δεν εφάρμοσαν νόμους και αδιάβλητες διαδικασίες, ήτοι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Άρα το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και από τον  συντάκτη σας,   είναι αν  η Περιφέρεια πρέπει να εγκαταλείψει τις Αναπτυξιακές της εταιρίες  και αν  πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι των διακηρύξεων.

 Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ