Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης… Έτοιμο τον Μάιο του 2015 το πρώτο διάζωμα… Σοβαρά προβλήματα φύλαξης!

DODONH KEFALOGIANNH

DODONH KEFALOGIANNH– Επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού στον αρχαιολογικό χώρο

 Τον Ιούνιο του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης σε ολόκληρο το πρώτο διάζωμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης. Αυτό θα είναι και το πρώτο, καθοριστικό βήμα, για την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου θεάτρου που κατασκευάστηκε στην Αρχαία Ελλάδα και ενός από τα σημαντικότερα μνημεία που διαθέτει η χώρα.

Το θέατρο μένει κλειστό επί δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι εργασίες αποκατάστασης πέρασαν στην κυριολεξία από σαράντα κύματα. Την τελευταία τριετία προχωρούν πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς και με σεβασμό στο μνημείο και ό, τι αυτό αντιπροσωπεύει.

 

Οι εργασίες για την αποκατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτούν προσοχή και γνώση καθώς ορισμένες φορές οι επιστήμονες θα πρέπει να συνθέσουν κομματάκι κομματάκι τον αρχαίο λίθο.

Τα έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό τριών περίπου εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν τη στερέωση και αποκατάσταση του αρχαίου Θεάτρου, καθώς και εργασίες στη Δυτική Στοά και λοιπά μνημεία του ιερού.

Με την ολοκλήρωσή τους, το 2015, προβλέπεται η αποκατάσταση τμήματος του κοίλου του θεάτρου, οκτώ κερκίδων του κάτω διαζώματος με τις αντίστοιχες κλίμακες, και η αποκατάσταση τμήματος του αναλημματικού τοίχου του θεάτρου.

Επίσης περιλαμβάνεται η αποκατάσταση τμήματος της Δυτικής Στοάς του ιερού και των αναθηματικών βάθρων στην πρόσοψή της. Στα λοιπά μνημεία του ιερού πραγματοποιούνται περιορισμένης έκτασης εργασίες διαμόρφωσης, συντήρησης και ανάδειξης των περιγραμμάτων τους, με στόχο την αναβάθμιση ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου.

Για την πορεία των έργων αυτών όπως επίσης και την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου, ενημέρωσε την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπεύθυνος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης Γιώργος Σμύρης.

Ο κ. Σμύρης πέρα από την ενημέρωση αυτή τόνισε στην Υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου καθώς σήμερα υπάρχει μόνο ένας φύλακας!!!

Η Υπουργός από την πλευρά της εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. «Η Δωδώνη εκτός από ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος, απίστευτου ενδιαφέροντος είναι κι ένας χώρος σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Είδαμε ότι το έργο προχωρά πολύ καλά και από την πλευρά μας ζητάμε πάντα την διεύρυνση στο ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων. Είναι σημαντικό για τους επισκέπτες καθώς αυτό που μπορούμε να προβάλλουμε είναι ο πολιτιστικός πλούτος» σημείωσε στις δηλώσεις της η Υπουργός.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Κεφαλογιάννη, ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης θα περιλαμβάνεται σε αυτούς που θα λειτουργούν από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα έργα αποκατάστασης στην αρχαία Δωδώνη και η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου θα συνεχιστούν και τη νέα προγραμματική περίοδο, ενταγμένα αυτή τη φορά στη συνολική πρόταση των Πολιτιστικών Διαδρομών της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ