Αργοπεθαίνει ο κάμπος, σβήνουν οι παραγωγοί….

ELIES_2Παραγωγή άφθονη, τιμές εξευτελιστικές. Αγρότες στην απελπισία και έρμαια των εμπόρων που λυμαίνονται τον κάμπο της Άρτας. Αυτή είναι η εικόνα σε μία από τις πιο παραγωγικές ζώνες της Ηπείρου.

Το πλήγμα τεράστιο κυρίως για τους ελαιοπαραγωγούς. «Με τις τιμές που δίνονται δεν καλύπτεται ούτε το μεροκάματο για τον εργάτη. Για τον παραγωγή είναι εκ των ουκ άνευ…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας Φιλιππιάδας Νίκος Γκίζας.

Η παραγωγή υπολογίζεται στους τριάντα χιλιάδες τόνους. Οι ελιές μικρού μεγέθους πωλούνται από 20 μέχρι 25 λεπτά

Η πώληση του μεγαλύτερου μεγέθους μπορεί να δώσει στον παραγωγό από 50-60 λεπτά κι αυτό θα συμβεί με την βοήθεια του καιρού.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τα ακτινίδια. Η πρώιμη ποικιλία διακινήθηκε από 28 μέχρι 32 λεπτά το κιλό, τιμή ιδιαίτερα χαμηλή όπως ανέφερε ο κ. Γκίζας. Η τελευταία χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή αποτέλεσε ένα ακόμη χτύπημα για τους παραγωγούς.

Τεράστιες ποσότητες σαπίζουν στα χωράφια ενώ η εκτίμηση για τις αποζημιώσεις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι ποσότητα παραγωγής στο ακτινίδιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 25.000 τόνους.

Μειωμένη κατά 50% έως 60% σε σύγκριση με πέρυσι είναι φέτος η παραγωγή πορτοκαλιών ενώ για τα μανταρίνια η μείωση παραγωγής φτάνει περίπου το 30% και η εκτιμώμενη παραγωγή ανέρχεται σε 40.000 με 45.000 τόνους και σε 25.000 με 30.000 τόνους, για πορτοκάλια και μανταρίνια αντίστοιχα. Όσο για τις τιμές δεν μπορεί προς το παρόν να γίνει καμία πρόβλεψη….

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ