Αρχίζει η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου

emvoliastiko ppni

Ανοίγει αύριο Τρίτη η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης –αναμνηστικής δόσης όπως αποκαλείται- του εμβολίου για συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ήδη πολίτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μηνύματα για τα ραντεβού τους.

Η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού των ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο κατ’ αρχάς, λόγω των νοσημάτων που διαταράσσουν την ανοσιακή ανταπόκριση και άρα δεν οικοδομούν ανοσία σε ποσοστό που είναι και κατώτερο του 50%.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, είτε συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, τα άτομα με καρκίνο, οι νεφροπαθείς, οι οποίοι βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια ή νοσήματα τα οποία απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση.

Παράλληλα, η Επιτροπή μελετά τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Η ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσει τους ανοσοκατασταλμένους είναι όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό για τους υγειονομικούς – γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας-, καθώς και για όσους εργάζονται σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ