Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της πλατείας!

aplateia io

aplateia io

Την έναρξη της διαδικασίας για τη διεξαγωγή «Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Προσχεδίων Ανάπλασης της Πλατείας Πύρρου», αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Όπως πολλές φορές έχει επαναλάβει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, “η κεντρική πλατεία ταλαιπωρήθηκε και βανδαλίστηκε” γι’ αυτό και πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι “να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, ένας δημόσιος χώρος αντάξιος των Ιωαννίνων”.

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς επιτρέπει τη διενέργεια τους για έργα που χαρακτηρίζονται “ αξιόλογα τεχνικά έργα”, έτσι για το τυπικόν του πράγματος το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση χαρακτηρισμού του έργου “Ανάπλαση Πλατείας Πύρρου” ως “αξιόλογου τεχνικού έργου”.

Το θέμα εισηγήθηκε στο σώμα ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, λέγοντας πως: “Η κεντρική πλατεία είναι ένα ορόσημο για την πόλη. Ως δημοτική αρχή επιλέξαμε τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού γιατί πιστεύουμε ότι με αυτό το τρόπο θα οδηγηθούμε όχι μόνο σε ένα έργο άρτιο από τεχνικής άποψης, αλλά γιατί θα είναι ένα έργο που θα έχει την κοινωνική νομιμοποίηση που έχει ανάγκη η πλατεία μας που ταλαιπωρήθηκε πολύ στο παρελθόν”.

Ο κ. Μανταλόβας τόνισε ότι ο Δήμος έχει διασφαλισμένες πιστώσεις 1,2 εκατ. ευρώ στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή του έργου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον που αναδεικνύει την πόλη μας.

Με τη διαδικασία του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ο Δήμος Ιωαννιτών επιδιώκει την επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την δημιουργία του πάρκου της πλατείας, με βάση τις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με υψηλής ποιοτικής στάθμης, σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Η επίτευξη του στόχου αυτού εκτιμά ότι θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην προβολή του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πόλης και στην αναβάθμιση της.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ