Αρχαία Δωδώνη… 22 χρόνια έργα αποκατάστασης του θεάτρου

arxaio teatro dodonis

Αρχαία Δωδώνη.. Το μεγαλύτερο θέατρο.. Ένα θέατρο που καταπονήθηκε από το πέρασμα του χρόνου, έμεινε ερμητικά κλειστό για αρκετά χρόνια και σταδιακά αποκαθίσταται.

Οι εργασίες μετρούν από το 2000, όμως τα πρώτα χρόνια αναλώθηκαν σε σφοδρές επιστημονικές αντιπαραθέσεις για τον τρόπο και την μέθοδο της αποκατάστασης. Αποτέλεσμα ήταν τα έργα να καθυστερήσουν πολύ αλλά να γίνουν με τον πιο ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της κατώτερης ζώνης του κοίλου, το οποίο αποδίδεται πλέον στο κοινό.

Με αφορμή αυτό το γεγονός και σε συνεργασία με τον Δήμο Δωδώνης οργανώνει την Τρίτη 21 Ιουνίου στις οκτώ το βράδυ εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο όπου θα παρουσιάσει τις εργασίες που έχουν γίνει. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η αναστήλωση του εμβληματικού θεάτρου της Δωδώνης, που θεωρείται η κορωνίδα των υλοποιούμενων εργασιών του αρχαιολογικού χώρου, συνιστά μία καινοτόμο διαδικασία. Αποτελεί το απόσταγμα πολύχρονων και εξειδικευμένων μελετών,  συνδυάζει την συστηματική τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων με την συστηματική συντήρηση του καταπονημένου αρχαίου υλικού και την αποκατάσταση της γεωμετρίας του μνημείου, και αποσκοπεί στην απόδοσή του προς χρήση στις επόμενες γενιές.  

Οι επεμβάσεις γίνονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με κύριο γνώμονα το σεβασμό στα μνημεία και τη διαχρονική τους αξία.

Το πολυδιάστατο επιστημονικό και τεχνικό έργο, που πραγματοποιείται στα αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης από το 2000 και μέχρι σήμερα υποστηρίζεται από ανθρώπινο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, αρχαιολόγους, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση, Αποκατάσταση, Ανάδειξη του Θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020».

Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συναυλία της Boston Philharmonic Youth Orchestra, (Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης), υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς αρχιμουσικού Benjamin Zander.

Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δωδώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ