Απόσυρση της μελέτης για την λίμνη θα σημάνει νέα πολυετή καθυστέρηση..

limni panoramiki

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την λίμνη είναι σε δημόσια διαβούλευση εδώ και τρεις βδομάδες περίπου. Ένα βασικό μειονέκτημα είναι ότι παρατίθεται σε διαβούλευση «πακέτο» με άλλες μελέτες για τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να αναζητηθούν τμήματά της σε διαφορετικά αρχεία. Είναι δύσχρηστο και ίσως θα μπορούσε να διορθωθεί από τους ίδιους τους μελετητές.

Αυτό αφορά το τεχνικό καθαρά κομμάτι που όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντικό ώστε να μπορέσει να γίνει όσο το δυνατό πιο εύχρηστο από τον πολίτη που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Πέρα από αυτό η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο, στη βάση του επιστημονικό και σε πολλά σημεία εξαιρετικά λεπτομερές.

https://ypen.gov.gr/diavouleusi/wp-content/uploads/2022/11/EPM11_EPM_1_MA_KEF5_east.pdf

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προστασία της λίμνης όπως και ένα μεγάλο πλέγμα έργων που αρκετά από αυτά έχουν τεθεί πολλές φορές στο δημόσιο διάλογο.

Είναι σίγουρο ότι η Μελέτη για να γίνει κατανοητή στο σύνολό της απαιτεί ειδικές γνώσεις και θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες που διαθέτουν το κατάλληλο επιστημονικό δυναμικό.

Σίγουρα δεν μπορεί να ερμηνευθεί πρώτα από τους πολιτικούς.. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν σημεία που απαιτούν αλλαγές και τροποποιήσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο γίνεται η διαβούλευση.

Όμως μία ολική απόσυρση της μελέτης που σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει εκ του μηδενός το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι να οδηγήσει σε μία ακόμη πολυετή καθυστέρηση. Και ήδη έχουν περάσει πολλά χρόνια χωρίς θεσμικό πλαίσιο προστασίας για την λίμνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ