Απόντος του Υπουργείου η πρώτη διαβούλευση για τη λίμνη και τις προστατευόμενες περιοχές

eidikes pm

Αρκετά ήταν τα ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την πρώτη δημόσια διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες των προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου. Η διαδικασία διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες με παρουσίαση των βασικών προτάσεων από τις μελετητικές ομάδες και τοποθετήσεις φορέων της περιοχής.

Δύο σημεία δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Το πρώτο είναι η παντελής απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το Υπουργείο είναι αυτό που ανέθεσε τις μελέτες πριν από τρία και πλέον χρόνια, ωστόσο επέλεξε να απουσιάζει από την πρώτη δημόσια παρουσίασή τους και κατ’ επέκταση να τοποθετηθεί πολιτικά.

Το δεύτερο είναι η απουσία των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, που αφορούσαν οι μελέτες, με μοναδική εξαίρεση τον Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος και τοποθετήθηκε.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις επί του περιεχομένου των μελετών εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους του κυνηγετικού κόσμου της περιοχής ενώ αναδείχθηκαν κι άλλα πιο σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τις χρήσεις γης, τα οικιστικά, την λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Ακραίες εκφράσεις όπως αυτές που είχαν ακουστεί τις προηγούμενες ημέρες για απόσυρση της μελέτης και για μελετητές που δεν ξέρουν τι τους γίνεται, δεν υπήρξαν στον δημόσιο διάλογο που έγινε. Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης αυτή την φορά ανέφερε ότι οι προτάσεις είναι πολύ μακριά από αυτές των τοπικών φορέων και ορισμένες είναι εκτός πραγματικότητας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους μελετητές διευκρινίστηκαν σημαντικά θέματα. Έτσι έγινε σαφές ότι δεν απαγορεύεται το θαλάσσιο σκι στην περιοχή της Αμφιθέας, δεν απαγορεύεται η κατασκευή και η λειτουργία υδατοδρομίου ενώ έχει ληφθεί υπόψη το master plan που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι προτάσεις όλων των φορέων θα κατατεθούν εγγράφως ώστε να τύχουν της ανάλογης επεξεργασίας.

Η διαβούλευση θα συνεχιστεί ως την 1η Μαρτίου, χρόνος κρίσιμος που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους τους φορείς στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Όσο για το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης φαίνεται ότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ