Απολογισμός από τον Περιφερειάρχη, κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Περιφερειακή Αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν συναντήθηκαν πουθενά την ώρα του απολογισμού. Καλύτερα στις ώρες του απολογισμού καθώς η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν από τις πιο μαραθώνιες. Ο χρόνος που έγινε, καθώς ήδη έχει ανοίξει για τα καλά η προεκλογική περίοδος, σίγουρα επηρέασε την διαδικασία. Στην ουσία ήταν ο τελευταίος απολογισμός της παρούσας θητείας της περιφερειακής αρχής αλλά και του περιφερειακού συμβουλίου. Αν κάτι πάντως ξεχώρισε ήταν οι χαμηλοί τόνοι στη συνεδρίαση παρότι κανένας δεν συμφώνησε με κανένα… Ο Περιφερειάρχης έκανε έναν εκτενή απολογισμό επισημαίνοντας αυτό που πολύ συχνά αναφέρει ότι «η Περιφέρεια δεν είπε όχι σε κανέναν από όσους ζήτησαν την συνδρομή της» και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης μίλησαν για πορεία χωρίς σχέδιο.

Ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε ότι στα οκτώ χρόνια του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης η περιοχή έχει κάνει άλματα προς τα μπρος και συμπλήρωσε ότι την πραγματικότητα αυτή την βιώνουν οι Ηπειρώτες σε πόλεις και χωριά.

Το έργο της Περιφέρειας, σημείωσε τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. Το εξήραν Κοινοτικοί Επίτροποι, Υπουργοί, Πολιτικοί, αλλά και το αποδεικνύουν σημαντικές δράσεις που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, που τις αντέγραψαν άλλοι φορείς ή και υπηρεσίες, όπως το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το σύστημα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών, την επιτυχημένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων που απέτρεψε την επιβάρυνση με πρόστιμα των Ηπειρωτών, οι παρεμβάσεις Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα για το 2018, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως ήταν ένα από τους παραγωγικότερους χρόνους. «Ήταν έτος- επιστέγασμα του έργου που έχει προετοιμαστεί και συντελεστεί στα προηγούμενα χρόνια θητείας της νυν Περιφερειακή Αρχής.Είναι ένα έργο που έβαλε γερές βάσεις για σημαντικά έργα υποδομής  και για την επόμενη Περιφερειακή περίοδο.

Σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας υπάρχουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι δράσεις της Περιφέρειας εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό και στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Μπασιούκας, χαρακτήρισε αποσπασματική και οπισθοδρομική την πολιτική που ακολουθείται και συμπλήρωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή μένει προσηλωμένη στο νεοφιλελεύθερο δόγμα. Ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται ένα master plan για την Ήπειρο το οποίο θα έχει άμεση συνάρτηση με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο Γιώργος Ζάψας επικαλέστηκε τα στοιχεία της Eurostat για να απαντήσει στον Περιφερειάρχη, σημειώνοντας ότι εκεί αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα για την περιοχή. «Μπορεί ο Περιφερειάρχης να διατείνεται ότι όλα έγιναν καλά όμως διαψεύδεται από την πραγματικότητα», είπε και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει κανένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την Ήπειρο.

Την φράση «όνειρο ζω μη με ξυπνάτε» χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης κ. Κωσταντής για να αναφερθεί στον Περιφερειάρχη και στα επιχειρήματά του περί ανάπτυξης της περιοχής. Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι διαχρονικά και με την σημερινή και με την προηγούμενη, λειτουργεί ως υπουργός της κυβέρνησης.

Ο Κώστας Αναγνώστου, εκ μέρους της Ελληνικής Αυγής, ανέφερε ότι η παράταξή του δεν μετείχε σε καμία επιτροπή και δεν είχε καμία συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων.

Τέλος ο Νίκος Ζήκος, μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο υποβαθμίστηκε και η Περιφέρεια δεν μπόρεσε να στηρίξει όσους είχαν πραγματικές ανάγκες.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τους απολογισμούς των αντιπεριφερειαρχών, χωρικών και θεματικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ