Αποκλιμάκωση της πανδημίας, Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα.. κανονικότητας!

EPITAFIOI5

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης έχει εισέλθει το κύμα της πανδημίας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο επικράτησαν πλήρως οι δύο μεταλλάξεις της Όμικρον.

Στην αποκλιμάκωση αναμένεται να βοηθήσει και η βελτίωση του καιρού καθώς με την άνοδο της θερμοκρασίας μειώνεται σημαντικά ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους.

Η σταθερή μείωση των κρουσμάτων οδηγεί σε ένα Πάσχα, που μετά από δύο χρόνια, θα είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

Μέτρα στις μετακινήσεις δεν θα υπάρξουν κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στο χωριό –αν κι αυτή θα είναι ακριβή λόγω των ανατιμήσεων- ενώ όλες οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και η Ανάσταση εκτιμάται ότι θα γίνουν με τον τρόπο προ πανδημίας.

“Αυτή τη στιγμή, η πανδημία έχει μπει σε μία διαφορετική φάση, ωστόσο δεν πρέπει επ΄ ουδενί να δίνεται η εικόνα ότι την αφήνουμε πίσω. Έχουμε μία μετάλλαξη  με μεγάλη μεταδοτικότητα, άρα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και παραμένει υψηλός. Όμως, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει η ίδια πίεση που προκαλούσαν οι προηγούμενες μεταλλάξεις, κυρίως όσον αφορά τις βαριές νοσηλείες. Στις απλές κλίνες υπάρχει πίεση, καθώς πλέον τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και όλα τα non Covid περιστατικά” δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός είναι ο εξής: Αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και με βασική ημερομηνία κάποια στις αρχές Μαΐου-θα πάμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων. 

Η όποια αποκλιμάκωση υπάρξει το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί στο σύνολό της διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ως προς το φθινόπωρο. Ενδεχομένως και με την ίδια μετάλλαξη, την “Όμικρον”, δηλαδή ακόμα και αν δεν υπάρξει αρνητική εξέλιξη με νέα παραλλαγή, ακριβώς επειδή θα μπαίνουμε πάλι στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μπορεί να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση.

Το πιστοποιητικό συνεχίζει να ισχύει κανονικά, αλλά η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και σε άλλους χώρους θα επανεξεταστεί το Μάιο.

Μετά από δυο χρόνια θα έχουμε κανονικό Πάσχα χωρίς περιορισμούς, εκτός από αυτούς που υπάρχουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι και ο Επιτάφιος θα γίνει και στις Εκκλησίες όλα θα είναι κανονικά με τους όρους που υπάρχουν. Προφανέστατα θα υπάρξει σύσταση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά μετά από δυο χρόνια θα είναι ένα Πάσχα που θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ