Αποκαλυπτήρια του μνημείου με καταδίκη του βανδαλισμού

apokaliptiria mpogortsa

Με συγκίνηση και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα του Άσσου, η τελετή των αποκαλυπτηρίων Μνημείου για την ιστορική μάχη της Μπογόρτσας, ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη της βεβήλωσης του Μνημείου από αγνώστους κατά τη διάρκεια της προηγούμενης της εκδήλωσης, νύχτα.

Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής άρχισε τον χαιρετισμό του καταδικάζοντας τη βεβήλωση του Μνημείο, λίγες ώρες πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βεβήλωση του ΜΝΗΜΕΙΟΥ για την ιστορική Μάχη της Μπογόρτσας η τελετή αποκαλυπτηρίων του οποίου πραγματοποιείται σήμερα κανονικά χάρη στην άμεση ενεργοποίηση του προέδρου και τωνκατοίκων της Κοινότητας του Άσσου και των όμορων χωριών τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. 

Η επίθεση με μπογιές στο ΜΝΗΜΕΙΟ, από αγνώστους την περασμένη νύχτα,  συνιστά πράξη  ασέβειας και ιστορικής άγνοιας. Ο Δήμος Ζηρού, θα συμβάλει στην πλήρη αποκατάστασή του και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι και θα παραμείνει ένας Δήμος που σέβεται την ελευθερία και την ιστορία.

Όσον αφορά τους – μέχρι στιγμής – αγνώστους, που προέβησαν στη συγκεκριμένη πράξη, τους τονίζουμε ότι όση μαύρη μπογιά και να ρίξουν δεν θα καταφέρουν ούτε τις προσπάθειες του Δήμου, της Κοινότητας του Άσσου, των συλλόγων, φορέων και κατοίκων της περιοχής για ανάδειξη της ιστορίας του τόπου ν’ αμαυρώσουν, αλλά ούτε τη μνήμη και τις θυσίες των ηρώων αγωνιστών, Σουλιωτών και Λακκιωτών να υποβαθμίσουν. 

Είμαστε βέβαιοι ότι η Αστυνομία, που ήδη έχει κινητοποιηθεί, θα βρει τους δράστες και θα οδηγηθούν σύντομα στη δικαιοσύνη».

Στη σημασία ανάδειξης της ιστορίας του τόπου στάθηκε στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα. Επίσης συνεχάρη τον Δήμο Ζηρού και όλους όσοι συνέδραμαν στην ανέγερση του Μνημείου και την επιτυχία της χθεσινής εκδήλωσης.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Κώστας Μπάρκας, αφού καταδίκασε την βεβήλωση του Μνημείου και τόνισε την σημασία του, καθώς συρρικνώνει τον ηρωισμό Σουλιτών και Λακκιωτών με τους αγώνες για την ελευθερία και την υπεράσπιση υψηλών ιδανικών.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Άσσου κ. Κώστας Κατσάνος από την πλευρά του –μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για την Κοινότητα του Άσσου αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ημέρα ορόσημο. Το μνημείο θα είναι σημείο αναφοράς για το χωριό μας αλλά και για ολόκληρη τη Λάκκα». Τέλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλαντζή που αγκάλιασε την ιδέα για την ανέγερση του Μνημείου.

Για τη σημασία της μάχης της Μπογόρτσας αναφέρθηκε σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νίκος Νικολάου.

Χαιρετισμό για την εκδήλωση απέστειλαν -μεταξύ άλλων- και ο Δήμαρχος Ελευσίνας, της πόλης που είναι νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κ. Αργύρης Οικονόμου.

Στο ιστορικό της μάχης αναφέρθηκε ο Ασσιώτης, συγγραφέας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Ασσιωτών «Μάρκος Μπότσαρης» κ.. Παύλος Χρήστου με τη συγκίνηση από την αφήγηση των ηρωικών γεγονότων της εποχής, να είναι διάχυτη.  

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού κ. Παναγιώτης Κούσης.

Καταθέσεις στεφάνων

Καταθέσεις στεφάνων έκαναν: Γιαννάκης Στέργιος Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Πρέβεζας, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής.

Μπάρκας Κων/νος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Νομού Πρέβεζας,

Καλαντζής Νικόλαος, Δήμαρχος Δήμου Ζηρού.

Ντακαλέτσης Χρήστος, Δήμαρχος Δήμου Δωδώνης.

Κατσάνος Κων/νος, πρόεδρος Κοινότητας Άσσου.

Σιγιάννης Παντελής, εκπρόσωπος του Α.Τ. Ζηρού.

Πανούσης Θεόδωρος, πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζηρού, Δημοτικός Σύμβουλος.

Παπαβασιλείου Βασίλειος, αντιδήμαρχος, αξιωματικός Στρατού ε.α, – εκπροσώπησε την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, παράρτημα Πρέβεζας.

Πάντος Δημήτριος, δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού –Περιβαλλοντικού Συλλόγου πρ. Δήμου Θεσπρωτικού.

Κώνστας Βασίλειος, αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α, ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζηρού.

Θεοδώρου Ευάγγελος, πρόεδρος Συλλόγου αποδήμων Ασσιωτών Αθήνας.

Λαμπρούσης Δημήτριος, πρόεδρος του Συλλόγου Αποδήμων Ασσιωτών Ιωαννίνων.

Θεοδώρου Ιωάννης, εκπρόσωπος του Αθλητικού Συλλόγου Άσσου.

Σωτηρίου Βασιλική, εκπρόσωπος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νικολιτσίου «Η Αναγέννηση».

Κωνσταντίνος Καραβίδας, πρόεδρος της Κοινότητας Πολυσταφύλου.

Καρζής Γεώργιος, γραμματέας του Συλλόγου Πουσταφυλιτών «Η Αγία Τριάδα».

Κίτσιος Σπυρίδων, πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων χωροφυλακής, Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ζηρού κάνει ειδική αναφορά στα δύο παιδιά από τον Άσσο, την Καραγιώτου Ανδριάνα και τον Κάλιοση Γεώργιο, τα οποία φέροντας παραδοσιακές φορεσιές έστεκαν στο χώρο του Μνημείου καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, και παρέδωσαν τα στεφάνια προς κατάθεση στους επισήμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ