Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του αγωνιστή Φώτου Μπόμπορη

apokaliptiria mpompori

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Μπόμπορη, στην πλατεία της Κοινότητας Κρανέας.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ενώ το άγαλμα του οπλαρχηγού Φώτου Μπόμπορη, ο οποίος σκοτώθηκε ηρωικά έξω από το Μεσολόγγι στις 27 Φεβρουαρίου 1926, φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος Ηπειρώτης γλύπτης, Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Η εκδήλωση άρχισε με παραδοσιακά τραγούδια και επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομου.

Η κεντρική ομιλία έγινε απο τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του οπλαρχηγού.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής Ν.Δ. Πρέβεζας, κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ν. Πρέβεζας, υπογράμμισε τη σημασία της ανέγερσης του αγάλματος του οπλαρχηγού Φώτου Μπόμπορη στην Κοινότητα Κρανέας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ενώ υπογράμμισε τη δωρεά-ευεργεσία του κ. Νικόλαου Μπόμπορη.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Σωτήριος Μπόμπορης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν, τον κ. Βασίλειο Κωνσταντή, τον γλύπτη κ. Θεόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά και τον δωρητή κ. Νικόλαο Μπόμπορη, τόνισε ότι η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου αποτελεί εκπλήρωση χρέους.

Το ιστορικό του αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Μπόμπορη, αφηγήθηκε υμνωδώς και με συγκινητικό τρόπο, αποκαλύπτοντας και πτυχές της δράσης του Κρανιώτη οπλαρχηγού, που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές, ο τέως πρόεδρος της Κοινότητας Κρανέας και συνταξιούχος δάσκαλος κ. Βασίλειος Κωνσταντής.

Ποίημα για την εθνεγερσία των Ελλήνων απήγγειλε η κα Πάντου, ενώ ο κ. Πάτσης τραγούδησε τοπικά παραδοσιακά τραγούδια με αναφορά στον Μάρκο Μπότσαρη και τους αγωνιστές της Κοινότητας της Κρανιάς.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και δεξίωση,

Τον συντονισμό είχε ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Ευθύμιος Ρέντζιος.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων παρέστησαν ακόμη ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ρεμπής Ζήκος, Παπαβασιλείου Βασίλειος και Γκάρτζιος Χρήστος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΖΗ, κ. Θεόδωρος Πανούσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πάντος, Χριστοδούλου και Παπαδιώτης και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν: Ο Δήμος Ζηρού, η Κοινότητα Κρανέας, ο Πολιτιστικός –Περιβαλλοντικός Σύλλογος πρ. Δήμου Θεσπρωτικού και οι τοπικοί σύλλογοι Κρανέας – Τύργιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ