Απογοήτευση και αίτημα για νέα κόμματα

DIMOSKOPISIΑπογοήτευση για το πολιτικό σύστημα, με τους πολίτες να αναζητούν νέα κόμματα και νέους πολιτικούς, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Marc για το “Έθνος της Κυριακής”.

Σύμφωνα με μέτρηση, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο από 17 έως 19 Δεκεμβρίου, το 54,5 % των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα για τη χώρα θα πάνε προς το καλύτερο με τη δημιουργία νέων κομμάτων. Αντίθετα, το 35,9% ζητά να βελτιωθούν και να ανανεωθούν οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί.

Επίσης, στην ίδια δημοσκόπηση το 32% των πολιτών ζητά νέα πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση σε περίπτωση ανασχηματισμού, το 24% ακαδημαϊκούς και το 23% τεχνοκράτες, με μόλις το 6,4% των ερωτηθέντων να ζητάει συμμετοχή των πρωτοκλασάτων στελεχών των τριών κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Στην ερώτηση “ποια κυβέρνηση πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας;”, η σημερινή κυβέρνηση διατηρεί προβάδισμα με ποσοστό 29,4%, ενώ ποσοστό 21,3% απαντά πως προτιμά κυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία από τις δύο απαντά το 49% των ερωτηθέντων.

Την ίδια ώρα, η εκταμίευση της δόσης φαίνεται ότι δίνει πόντους στην κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για τον “Τύπο της Κυριακής”, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι στις 0,7 μονάδες, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα τον Οκτώβριο η διαφορά ήταν στις 1,1 μονάδες.

Ειδικότερα, στη μέτρηση της Rass τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου είναι:

ΝΔ 24,8%

ΣΥΡΙΖΑ 25,5%

ΠΑΣΟΚ 5,7%

Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,8%

Χρυσή Αυγή 9,1%

ΔΗΜΑΡ 5%

ΚΚΕ 4,8%.

Και στις δυο δημοσκοπήσεις οι πολίτες φαίνεται ότι εμπιστεύονται περισσότερο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας την κυβέρνηση Σαμαρά. Eιδικότερα:

Στη δημοσκόπηση της Μarc για το “Έθνος της Κυριακής”, το 29,4% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη σημερινή κυβέρνηση και 21,3% μια κυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 49,3% απαντά καμία από τις δύο.

Στη δημοσκόπηση της Rass για τον “Τύπο της Κυριακής”, το 45% δηλώνει πως η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση και 23,7% απαντά πως μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ