Απόφαση βόμβα για το χαράτσι, παράνομη η είσπραξή του

DEH_LOGARIASMOSΠαράνομη έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των οργανώσεων, η απόφαση που εξέδωσε το Πρωτοδικείο είναι προσωρινά εκτελεστή, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι, ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές έκριναν ότι η καταβολή του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Όπως έκριναν, εφ’ όσον το επίδικο τέλος (το χαράτσι) δεν επιβάλλεται σε ανταπόδοση συγκεκριμένης παρεχόμενης υπηρεσίας από το Κράτος προς τους πολίτες, αλλά τα έσοδά από την είσπραξη χρησιμοποιούνται για κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρο.

Η απόφαση επικαλείται και το άρθρο 4 του Συντάγματος σχετικά με την επιβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων στο οποίο επισημαίνεται ότι η επιβολή φορολογικού βάρους επιτρέπεται μόνον εάν και στον βαθμό που υφίσταται φοροδοτική ικανότητα.

Η φοροδοτική ικανότητα αποτελεί ιδιότητα του υποκειμένου και συνίσταται, στην δυνατότητα του προσώπου να καταβάλει τον φόρο, χωρίς να θίγεται το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβιώσεώς του.

Προσδιορίζεται δε βάσει κριτηρίων αντικειμενικών, αναγομένων στο εισόδημα ή στην περιουσία και υποκειμενικών, αναγομένων κυρίως στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική κατάσταση, υγεία και ηλικία του φορολογουμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ