Αποδεκατίστηκαν τα πλατάνια.. Ερώτηση στη Βουλή

kalamas platania

kalamas platania

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του μεταχρωματικού έλκους αλλά και για την αναδάσωση των πληγεισών περιοχών ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ερωτά συγκεκριμένα αν πρόκειται να υπάρξει μελέτη αναδάσωσης των πληγεισών περιοχών αλλά και πώς και από ποιον θα καλυφθεί το κόστος εκπόνησης και υλοποίησης μιας τέτοιας μελέτης.

Από το 2010 τα πλατάνια της Ηπείρου προσβάλλονται από τη θανατηφόρο νόσο του μεταχρωματικού έλκους, η εξάπλωση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μαζική διάσταση, νεκρώνοντας εκατοντάδες πλάτανους σε περιοχές όπως η Ντόλιανη, ο Αχέροντας και η Σκάλα Φιλιατών, κατά μήκος του ποταμού Καλαμά.

Για τον περιορισμό της διάδοσης του μολυσματικού μύκητα έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα από τις αρμόδιες Αρχές μεταξύ των οποίων ο καθορισμός ζωνών όπου διεξάγονται έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων, η απαγόρευση μεταφοράς φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου από την κάθε ζώνη προς άλλες περιοχές καθώς και η απαγόρευση χωματουργικών εργασιών εντός της ζώνης που εκτείνεται περιμετρικά κάθε εστίας προσβολής.

Παρά τη λήψη περιοριστικών μέτρων, όπως σημειώνει, οι εστίες προσβολής φέρεται να αυξάνονται με αποτέλεσμα τη νέκρωση ολόκληρων δασών, τη διατάραξη της ισορροπίας των οικοσυστημάτων του Αχέροντα και του Καλαμά αλλά και τον κίνδυνο πλημμυρών σε παρακείμενους του Καλαμά οικισμούς. Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν έχει εξεταστεί συστηματικά ούτε έχει δρομολογηθεί κάποια λύση για την αναδάσωση των περιοχών που έχουν πληγεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Εάν και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τον περαιτέρω περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου του μεταχρωματικού έλκους,
Εάν και με ποιο τρόπο πρόκειται να μεριμνήσει για την ανάθεση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης των πληγεισών περιοχών,
Από ποιους πόρους προτείνεται να χρηματοδοτηθεί το κόστος εκπόνησης και υλοποίησης της παραπάνω μελέτης και με ευθύνη ποιου φορέα.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ