Αποχώρησε η Repsol και από τα Γιάννινα, συνεχίζει η Energean

petrelaia ereuna

Στην Energean επιστρέφει το οικόπεδο των Ιωαννίνων μετά την αποχώρηση από τις έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων ή φυσικού αερίου της Ισπανικής Repsol.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε οικονομικά έντυπα ο ισπανικός κολοσσός έχει στρατηγική αποχώρησης από την Ελλάδα και ήδη έχει προηγηθεί η γνωστοποίηση της απόφασης για την επιστροφή του block της Αιτωλοακαρνανίας στο Ελληνικό Δημόσιο, σε μία απόφαση που λήφθηκε από κοινού με την Energean.

Ωστόσο, η περίπτωση της παραχώρησης των Ιωαννίνων είναι διαφορετική.

Έχουν διεξαχθεί σεισμικά πολύ καλής ποιότητας και ενδείξεων σε γραμμές περίπου 380 χιλιομέτρων στους δήμους Πωγωνίου, Ζίτσας και Δωδώνης στο δήμο Ιωαννίνων και στους δήμους Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών στο νομό Θεσπρωτίας, ενώ από την κοινοπραξία έχουν επενδυθεί περί τα 40 εκατ. δολάρια (περί τα 10 εκατ. οι δαπάνες της Energean).

Η παραχώρηση των Ιωαννίνων φαίνεται ότι θεωρείται στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων ως η πιθανότερη να δώσει ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου ή πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα και η Energean δείχνει διάθεση να προχωρήσει στην επόμενη φάση, που είναι η ερευνητική γεώτρηση.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει παράταση από την ΕΔΕΥ, προκειμένου να προσπαθήσει να προσελκύσει νέο εταίρο και να μειώσει το ρίσκο της επένδυσης – αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που είχε προ 4ετίας συμμαχήσει με την Repsol.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ