Από τους πιο παγωμένους χειμώνες…

aagiax4

aagiax4

Όπως φαίνεται η φετινή βαρυχειμωνιά είχε προβλεφθεί εδώ και μήνες και δεν αποτελεί έκπληξη το κύμα ψύχους που σαρώνει και τη χώρα μας.

Μάλιστα κάποιες εκτιμήσεις μιλούσαν για τον πιο κρύο χειμώνα των τελευταίων 100 ετών στην Ευρώπη.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο βρετανοί μετεωρολόγοι μιλούσαν για αρνητικές εξελίξεις στις κυμάνσεις του Βορείου Ατλαντικού και του Αρκτικού Ωκεανού, δύο φυσικά φαινόμενα σχετικά με την ατμοσφαιρική πίεση στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η αρνητική διαφορά πίεσης που δημιουργείται μεταξύ του Κεντρικού Ατλαντικού και του Βόρειου φέρνει παγωμένους ανέμους από το βορρά που επηρεάζουν όλη την δυτική Ευρώπη. Κάτι αντίστοιχο είχε προβλεφθεί και για την Κύμανση του Αρκτικού Ωκεανού, που φέρνει κύματα ψύχους προς την Νότια και Κεντρική Ευρώπη.

O Joe Bastardi, μετεωρολόγος της υπηρεσίας AccuWeather είχε προβλέψει ένα βαρύ χειμώνα που θα φθάσει μέχρι τον Απρίλιο, ενώ το φαινόμενο θα ενισχυθεί από τη μείωση της ηλιακής δραστηριότητας.

Μαζί του συμφωνούσε η Elena Volosiouk από το μετεωρολογικό κέντρο Fobos.

Το ενδιαφέρον είναι πως για όσους πιστεύουν στα Μερομήνια, μια εμπειρική πρόβλεψη καιρού, την οποία αμφισβητεί η επιστημονική κοινότητα, ο καιρός στην Ελλάδα αυτή την εποχή προβλεπόταν αίθριος χωρίς πολύ κρύο. Αντίθετα, η επιστημονική πρόβλεψη δικαιώνεται στη γενική εικόνα, έχοντας στη διάθεση της πολύπλοκα και συνεχώς εξελισσόμενα κλιματικά μοντέλα και τεράστιο όγκο παρατηρήσεων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ