Από τον Βοϊδομάτη στα ποτάμια της Ευρώπης – Το ταξίδι μαθητών του Κουτσελιού

gimnasio koutselio

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Γυμνάσιο Κουτσελιού το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο «Echoes of Water», στο οποίο συμμετείχε το σχολείο, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν το νερό ως στοιχείο ζωής, αλλά και ως πεδίο πολιτισμού, ιστορίας και επιστήμης.

Στόχος του προγράμματος ήταν η μελέτη ποταμών και λιμνών από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, καθώς και η διερεύνηση της σχέσης του νερού με τη θρησκεία, τη μυθολογία, την τοπική ιστορία, τη ζωγραφική, τις τέχνες και τις επιστήμες. Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους τρόπους προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχολεία από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με 19 εκπαιδευτικούς και 176 μαθητές συνολικά. Από το Γυμνάσιο Κουτσελιού έλαβαν μέρος δύο εκπαιδευτικοί και δέκα μαθητές της Γ΄ τάξης.

Οι μαθητές του σχολείου εστίασαν ιδιαίτερα στον ποταμό Βοϊδομάτη, ενώ ασχολήθηκαν και με έργα του ηπειρώτη ζωγράφου Κώστα Μαλάμου, με θέμα θαλασσινά τοπία, συνδέοντας το φυσικό περιβάλλον με την καλλιτεχνική έκφραση.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γνωρίζοντας ποτάμια και λίμνες της Ευρώπης, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και προβληματισμούς για τη μόλυνση των υδάτων και την έλλειψη νερού. Παράλληλα, αναζήτησαν πρακτικούς τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδεύτηκαν επίσης στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου, αξιοποίησαν ψηφιακά εργαλεία και ενίσχυσαν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Οι δραστηριότητες συνέβαλαν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ο γλωσσικός γραμματισμός, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά συμμετοχής του Γυμνασίου Κουτσελιού σε πρόγραμμα eTwinning, με την εμπειρία να λειτουργεί ως κίνητρο για τη συνέχιση αντίστοιχων ευρωπαϊκών δράσεων τα επόμενα σχολικά έτη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add EpirusPost.gr on Google