Από το πρόσφατο παρελθόν του Αρχαιολογικού Μουσείου

mouseio arxaio

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχoντας στον εορτασμό της  Διεθνούς Ημέρας Αρχείων μοιράζεται  δύο φωτογραφίες από το πρόσφατο παρελθόν του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων,  όταν στις αίθουσες του φιλοξενούσε τα έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, τα προβλήματα στέγασης του κτιρίου Μελά, όπου ιδρύθηκε η πρώτη Δημοτική Περιφερειακή Πινακοθήκη στην Ελλάδα, μετά από τις αδιάκοπες προσπάθειες των μελών του Συλλόγου “Οι Φίλοι των Ιωαννίνων”, οδήγησαν στην μεταφορά και έκθεση τμήματος της Συλλογής στο νεοϊδρυθέν  Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Κατόπιν εντολής της Γενικής Διευθύνσεως Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως (αρ. Πρωτ. 1559/23.01.1969) στο Μουσείο μεταφέρθηκαν διακόσια εβδομήντα οχτώ αντικείμενα (πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά), ως δωρεά του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Ιωαννίνων» (Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής 13.06.1969, φωτογραφία πρώτης σελίδας από το αρχείο της Εφορείας). 

Τα έργα εκτέθηκαν στις αίθουσες Γ και Ε, καθώς και στον διάδρομο του Μουσείου, υπό την εποπτεία της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα αρχικά της Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Άννας Χατζηνικολάου και στη συνέχεια της Εφόρου κ. Μυρτάλης Αχειμάστη-Ποταμιάνου. Ειδικότερα, στην αίθουσα Γ φιλοξενήθηκαν έργα νεότερων καλλιτεχνών (Βασιλείου, Κοντόπουλου, Τσαρούχη κ.ά.), καθώς και γλυπτά παραδοσιακά και μοντέρνα (Χαλεπά, Βρέλλη, Απάρτη κ.ά.), ενώ στην αίθουσα Ε προσωπογραφίες ζωγράφων του τέλους του 19ου αι. (Κουνελάκης, Λεμπέσης, Γκύζης, Λύτρας κ.ά.). Στο διάδρομο, έξω από την αίθουσα Ε, παρουσιάζονταν έργα σύγχρονων  χαρακτών (Ζέπος, Τάσσος κ.ά.). Το 1976 λόγω της σημαντικής αύξησης των αρχαίων αντικειμένων και την ανάγκη έκθεσής τους μεταφέρθηκαν από την αίθουσα Γ στην αίθουσα Ε  οι πίνακες και τα γλυπτά. Το 1995 κατέστη απαραίτητη η ανάγκη επανέκθεσης των Συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • mouseio

Προκειμένου να εκπονηθεί η σχετική μελέτη, η ΙΒ’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων αιτήθηκε τη μεταφορά της Πινακοθήκης, η οποία καταλάμβανε μία ολόκληρη αίθουσα, σε άλλο χώρο.

Το 1999, η επονομαζόμενη “Πινακοθήκη” μεταφέρθηκε στο κτίριο όπου λειτουργεί έως και σήμερα!

Πηγές

Αρχείο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Ι. Βοκοτοπούλου, Οδηγός Μουσείου Ιωαννίνων, Αθήνα 1973

Ε. Μάργαρη, Οι συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, Ιωάννινα 2013

Κ. Δ. Στεργιόπουλος, Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Αθήναι 1972, 32-38​

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ