Από το Ισραήλ ο δρόμος του φυσικού αερίου

SYMPIESTESΤη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ταμάρ και της Λεβαντίνης στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας επιθυμεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

Σε συνέδριο του Economist για τις ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Ούζι Λαντάου έκανε λόγο για φυσιολογική διαδικασία εκείνη της μεταφοράς του ισραηλινού αερίου μέσω της Κύπρου και της χώρας μας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την ύπαρξη κοιτασμάτων-υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αλλά και χαρούμενες για τις πρόσφατες ανακαλύψεις της Κύπρου.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας τρίτου διαδρόμου που θα μετάφερει το φυσικό αέριο της λεκάνης της Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδος.

Ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας Εμπορίου και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης τόνισε ότι οι τρεις χώρες μπορούν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο Ισραηλινός υπουργός εξήγησε ακόμη ότι είναι υπό μελέτη η μεταφορά του φυσικού αερίου σε μορφή LNG ή μέσω αγωγού, ενώ εκτίμησε όπως και ο Κύπριος υπουργός ότι η δυνατότητα εξαγωγής αερίου θα γίνει μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Και οι τρεις υπουργοί τόνισαν επίσης τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ των χωρών τους για την ηλεκτρονική διασύνδεση τους μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ξεκινά από το Ισραήλ θα φθάνει στην Κύπρο και από στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας λέγοντας ότι τον Απρίλιο θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι για τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης, σημείωσε δε ότι τον Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τρία οικόπεδα των Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και του Κατάκολου, εκτιμώντας ότι στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου θα έχουν πιάσει δουλειά τα πρώτα γεωτρύπανα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, και ο Ισραηλινός ομόλογος του υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείριση των υδάτων, ενώ νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εταιριών έρευνας πετρελαίου Νoble Energy και την Delek οι οποίοι και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τις έρευνες στην χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ