Από την Τόνια στον Στέφανο.. Οι Ολυμπιακές στιγμές της Γιαννιώτικης κωπηλασίας!

kopilates

Το άθλημα της κωπηλασίας είναι συνυφασμένο με τα Γιάννινα. Ο υγρός στίβος της Παμβώτιδας έχει χαρακτηριστεί ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης κι αν δεν επιλέχθηκε για την κατασκευή του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου το 2004 ήταν επειδή βρισκόταν πολύ μακριά από την Αθήνα!

Αυτό είχε ειπωθεί τότε…

Η κωπηλασία είναι αυτή που έχει χαρίσει τις μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες στην πόλη των Ιωαννίνων.

Κορυφαία στιγμή το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο από τον Στέφανο Ντούσκο.

Οι Γιαννιώτες κωπηλάτες έχουν δημιουργήσει παράδοση στις μεγάλες διοργανώσεις. Και στις Ολυμπιακές διοργανώσεις.

Η αυλαία των επιτυχιών άνοιξε το 1988 στην Ολυμπιάδα της Σεούλ.

Για πρώτη φορά μετά το 1948 η ελληνική κωπηλασία εκπροσωπήθηκε σε Ολυμπιακούς αγώνες από τρία πληρώματα και για πρώτη φορά παίρνει μέρος γυναίκα η οποία μάλιστα στέφεται Ολυμπιονίκης.

Πρόκειται για την Τόνια Σβάιερ η οποία πήρε την 7η θέση στο σκιφ γυναικών.

Η Τόνια Σβάιερ εκπροσωπεί τα ελληνικά κουπιά και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης, το 1992. Καταλαμβάνει και πάλι την 7η θέση στο σκιφ γυναικών.

Ατλάντα, 1996…

Πολλοί νέοι αθλητές αλλά και η νέα κατηγορία των ελαφρών βαρών κάνουν ντεμπούτο.

Είναι το φινάλε για την Τόνια Σβάϊερ που συμπληρώνει τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες. Κατατάσσεται 15η.

Στο διπλό σκιφ αγωνίζεται μία άλλη Γιαννιώτισσα. Η Αγγελική Γκρέμου. Μαζί με τη Χρύσα Μπισκιτζή βρίσκονται στην 15η θέση.

Σίδνευ, 2000… Είναι η ώρα του Παναγιώτη Μηλιώτη. Η Ελλάδα στην Αυστριαλιανή ήπειρο είναι παρούσα με δύο πληρώματα.

Κατάφερε να στέψει Ολυμπιονίκες τον Βασίλη Πολύμερο και τον Γιαννιώτη Παναγιώτη Μηλιώτη οι οποίοι κατέκτησαν την 8η θέση στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών.

Η επόμενη μεγάλη επιτυχία για την Γιαννιώτικη κωπηλασία ήρθε το 2012 στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Ήταν η ώρα του Γιάννη Τσίλη και του Γιώργου Τζιάλλα.

Η Τετράκωπος άνευ Ανδρών με τους Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Τσίλη και Στέργιο Παπαχρήστου καταλαμβάνει την 4η θέση.

Οι δύο Γιαννιώτες κωπηλάτες πήραν το χρυσό της καρδιάς μας, όπως έγραφαν και τα συνθήματα στην θερμή τελετή υποδοχής που τους είχε επιφυλαχθεί.

Η Ολυμπιάδα του Ρίο, το 2016 ήταν το καλύτερο ξεκίνημα για τον πιτσιρικά τότε Στέφανο Ντούσκο. Αγωνίστηκε με την ελληνική τετράκωπο και μαζί με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μπαγδανή κατέλαβαν την 6η θέση. Μία ανέλπιστη και μεγάλη επιτυχία.

Στην ίδια Ολυμπιάδα Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας με την ελληνική τετράκωπο καταλαμβάνουν την 8η θέση.

Είναι οι Ολυμπιακές επιτυχίες της Γιαννιώτικης κωπηλασίας.

Η Ηπειρωτική κωπηλασία έχει μία ακόμη μεγάλη Ολυμπιακή επιτυχία. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου η Αλεξάνδρα Τσιάβου από την Ηγουμενίτσα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Ήταν το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στην κωπηλασία γυναικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ