Από την Ανατολική Μεσόγειο στο Φλωροβούνι… Με ευρεία συναίνεση εγκρίθηκε η συμφωνία για τον αγωγό

Με ευρύτατη συναίνεση και με τη στήριξη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που μετέχει η χώρα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού είναι 10 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία.

Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός EastMed μπορεί να συνδεθεί με το έργο του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με τις νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του που η Βουλή, όπως είπε, “κυρώνει, μέσα σε κλίμα ευρύτατης συναίνεσης, μια ιστορική συμφωνία, από τις πιο σημαντικές, η οποία συμπληρώνει τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια και τους τελευταίους μήνες ενισχύοντας την ενεργειακή γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της χώρας”.

“Είναι πολύ σημαντικό που στην Ελλάδα κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα και αυτό στέλνει στη κοινωνία ένα θετικό μήνυμα”, είπε, ενώ αναγνώρισε τη θετική συμβολή των προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αυτή η συμφωνία δεν είναι δική μου. Εγώ ήμουν ο δρομέας στα τελευταία μέτρα. Ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη και συνέχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Γιάννη Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη”.

Απαντώντας στις αμφισβητήσεις της αντιπολίτευσης για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα του έργου, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, ωστόσο τόνισε ότι η κατασκευή και λειτουργία του δεν είναι ασκήσεις επί χάρτου. “Δεν είναι διακηρυκτικού περιεχομένου που θα μείνει στα χαρτιά. Όλες οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά,. Η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου είναι στο πυρήνα του σχεδιασμού της ΕΕ, για αυτό και συγχρηματοδοτεί το έργο, όπως και την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας”, είπε και προσέθεσε:

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ είναι ένα ήδη ώριμο έργο έχοντας λάβει το σύνολο των αδειοδοτήσεων για το υποθαλάσσιο τμήμα του.

 Οι κύριες άδειες κατασκευής για το ιταλικό τμήμα έχουν αποκτηθεί. Το έργο αναπτύσσεται σε πλήρη συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο, σε καθαρά εμπορική βάση κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων έργων υποδομής φυσικού αερίου διασυνοριακού ενδιαφέροντος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ