Από 1η Ιανουαρίου η έκπτωση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας

kinito sms

Ετήσιο όφελος 68 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές δημιουργείται από την αναπροσαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου 2022, των τελών κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή της κατάργησής τους για νέους έως 29 ετών και της μείωσής τους στο 10% για τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.

Όπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η έκπτωση υλοποιείται από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, οι δικαιούχοι 15-29 ετών, κάτοχοι είτε καρτοκινητού είτε σύνδεσης, απαιτείται να υποβάλουν δήλωση μέσω της πλατφόρμας gov.gr και του νέου Μητρώου Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας με κωδικούς Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανηλίκους, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση, καθώς το τέλος μειώνεται αυτομάτως στο 10%, με το όφελος προς όλους τους καταναλωτές,  ιδιώτες ή επιχειρήσεις, να κυμαίνεται από 2% έως 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό. Με το υφιστάμενο καθεστώς, που ολοκληρώνεται τέλη Δεκεμβρίου, το τέλος ανέρχεται σε 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ και σε 15%, 18% και 20% για χρεώσεις 50,01-100 ευρώ, 100,01-150 ευρώ και 150,01 ευρώ και άνω, αντίστοιχα. Ετσι, συναρτήσει του ύψους του λογαριασμού δημιουργείται ένα όφελος 2%, 5%, 8% και 10%.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Πιερρακάκης εξειδίκευσε και τον τρόπο διάθεσης της προσφοράς του πακέτου δεδομένων 50 GB κινητής που αφορά νέους 15 έως 17 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη (ή μοναδική) δόση του εμβολίου. Η προσφορά θα είναι διαθέσιμη από τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, θα διαρκεί πέντε μήνες από την ενεργοποίησή της –ανά μήνα θα είναι δυνατή η χρησιμοποίηση 10 GB– και θα πιστώνεται από τους παρόχους στον αριθμό κινητού των δικαιούχων.

Η αίτηση για τη λήψη των 50 GB πραγματοποιείται μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass με την υποβολή των κωδικών Taxisnet του γονέα και του ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Η διαδικασία, που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα ΚΕΠ με τη χρήση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του γονέα και του ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου, ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση, οπότε ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω sms.

Το πακέτο των δωρεάν GB, που χρηματοδοτείται από το κράτος, αποτελεί προέκταση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για νέους εμβολιασμένους Freedom Pass, την οποία έχουν αποκτήσει 370.146 νέοι και νέες από τις 28 Ιουνίου, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή. Σημειώνεται ότι στις 27 Ιουνίου (πριν εφαρμοστεί η Freedom Pass) ο αριθμός των νέων 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ανερχόταν σε 130.000, με τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία να μετρά 973.575 άτομα.

Σχετικά με το κόστος δεδομένων, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι, από τα 8 ευρώ ανά GB το 2015, αναμένεται να περιοριστεί σε 1 ευρώ ανά GB μέχρι το τέλος της χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ