Απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης των ΑΠΕ

anemogenitries

Θέμα χρόνου είναι να λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν το αίτημα του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας για παράταση των ανταγωνιστικών διαδικασιών μέχρι το 2024.

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν για το νέο σχήμα που έχει προτείνει το ΥΠΕΝ για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ, με το οποίο ζητά παράταση ως το 2024 στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, για ισxύ 2,1 GW κοινά και 1 GW για ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης είπε ότι έχουν προταθεί και άλλοι διαγωνισμοί για ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας, δαγωνισμοί για off shore αιολικά και ειδική ενίσχυση για τα έργα άνω των 250 MW. Όπως τόνισε, «η κοινοποίηση πάει καλά και σύντομα θα έχουμε θετικά νέα ώστε να προχωρήσει ο επόμενος διαγωνισμός. Για τα έργα άνω των 250 MW η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχτεί μεμονωμένες ενισχύσεις για ΑΠΕ με διαγωνισμούς».

Αναφερόμενη στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ, σημείωσε ότι τη Δευτέρα συνεδριάζει η Επιτροπή για τη νέα απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ που θα συζητήσει συγκεκριμένες λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα της αγοράς.

Αναφέροντας κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν, είπε για το ξεμπλοκάρισμα του ΑΔΜΗΕ από τις χιλιάδες ομαδοποιημένες αιτήσεις, το θέμα της εξάρτησης όρων σύνδεσης και άδειας εγκατάστασης, τα προβλήματα σε σχέση με τη δασική νομοθεσία, την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων στο ΔΕΔΔΗΕ (ειδικά του ιδιοκτησιακού), για την εγγυητική και σε ποιο στάδιο πρέπει να υποβάλλεται, τις τροποποιήσεις των έργων που επιβάλλουν νέες αδειοδοτήσεις. Επίσης το υπουργείο θα εισηγηθεί να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιολογητικών και να ψηφιοποιηθούν οι διαδικασίες στην υποβολή και έκδοση αδειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ