Απλά μαθήματα οικονομίας από το Επιμελητήριο

EPIMERLHTHRIO_THESΑπλά μαθήματα οικονομίας παραδίδει το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας με αφορμή της εξαγγελία των νέων φορολογικών μέτρων από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας και υπογράφει ο Πρόεδρος του κ. Αλέξανδρος Πάσχος επισημαίνεται ο βραχύπνοος και εισπρακτικός χαρακτήρας των νέων φορολογικών μέτρων που σε συνδυασμό με τον υψηλό ΦΠΑ και την αδυναμία εποπτείας όσων πραγματικά φοροδιαφεύγουν δίνουν την χαριστική βολή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια σηκώνουν το βάρος της κρίσης οδηγούμενες από την ίδια την πολιτεία στην αφάνεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας έχει ως εξής:

Οι αλλαγές στη φορολογία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι αποστασιοποιημένες και να λειτουργήσουν ως εργαλεία βραχυπρόθεσμης τόνωσης των δημοσίων εσόδων. Η φορολογική μεταρρύθμιση, επιβάλλεται να έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ούτως ώστε να οδηγήσει στη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και επομένως να έχουν πραγματική ελάφρυνση όσοι το έχουν ανάγκη.

Η αποτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων να δημιουργήσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να καταφέρουν να περιστείλουν τη φοροδιαφυγή και επιπροσθέτως η επιβολή εισπρακτικών μέσων σε εποχή κρίσης τονώνει τον ατέρμονο κύκλο δημιουργίας νέων φοροφυγάδων.

Αποτέλεσμα αυτών να επιφέρουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των εισοδημάτων των πολιτών και η ήδη τελματωμένη αγορά καταρρέει. Μειώνεται καθημερινά η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αφανίζεται η μεσαία τάξη αφού η πλειοψηφία των εμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών γενικώς αποτελεί τμήμα της και οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας επωμίζονται όλες τις επιπτώσεις της κρίσης.

Τα νέα φορολογικά μέτρα, όπως η κατάργηση του αφορολογήτου, η φορολόγηση των εισοδημάτων ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με έναν μόνο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ, η επιβολή ακόμα μεγαλύτερου κεφαλικού φόρου, οι προκαταβολές φόρου, οι πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, ο ΦΠΑ 23%, τα χαράτσια αποτελούν μέτρα με τα οποία καλούνται όλοι οι μικρομεσαίοι να πληρώσουν παραπάνω από όσα εισπράττουν, σχήμα οξύμωρο…

Ως εκ τούτου, η παντελής έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία κατανάλωσης, η αδυναμία αποταμίευσης και φυσικά η εξάλειψη της ικανότητας για επένδυση οποιουδήποτε βεληνεκούς, θα είναι τα άμεσα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων. Αυτά αποτελούν οριζόντιες και βεβιασμένες κινήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα και όχι αλλαγές για τη δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος απαλλαγμένου από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή μόχλευση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομία είναι μια αλυσίδα με πολλούς συνδετικούς κρίκους και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας, που προωθούν την ανάπτυξη, δημιουργούν και συντηρούν θέσεις εργασίας .

Σήμερα λοιπόν σε περίοδο οικονομικής ύφεσης είναι ο κατάλληλος χρόνος για την άσκηση μιας φορολογικής πολιτικής, ανάλογης με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός μας, χωρίς οριζόντια μέτρα με στόχο την πολυπόθητη εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών και όχι στην αποσταθεροποίηση της αγοράς με τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το κλείσιμο αυτών και την διόγκωση της ανεργίας των αυτοαπασχολουμένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ