Απειλείται με καταστροφή η παραγωγή ακτινιδίων

AKTINIDIOΜε κινητοποίηση θα απαντήσουν οι αγρότες της περιοχής στα σχέδια της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, όπως επεσήμανε το μέλος του ΔΣ της ΕΑΣΑΦ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Δημήτρης Ξυλογιάνης. Και κάλεσε όλους τους αγρότες στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στα Γιάννενα «για να δείξουν τη δική τους αντίσταση και αγανάκτηση απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και του αγροτικού κόσμου γενικότερα».

Σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, ο κ. Ξυλιογιάνης, έθεσε ως κύριο θέμα την εμπορία των ακτινιδίων, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της διαδικασίας καταστροφής και αυτής της παραγωγής. Μία ακόμη καλλιέργεια που οδηγείται στην καταστροφή.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ξυλογιάννης επεσήμανε πως μέχρι σήμερα έχουν συλλεγεί περί τους 8.000 τόνους ακτινιδίων, σε σύνολο παραγωγής, πάνω από 25.000 τόνους. Όμως σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη η τιμή είναι εξευτελιστική, δείγμα του ότι επιχειρείται η καταστροφή και αυτής της παραγωγής, όπως ακριβώς έγινε και με την παραγωγή πορτοκαλιών.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Ξυλογιάννης επεσήμανε: «Βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και μια άλλη δυναμικότατη καλλιέργεια που είναι τα ακτινίδια, που οδήγησε περίπου στους 2.000-3.000 παραγωγούς στην περιοχή μας να φυτέψουν αυτή την καλλιέργεια, να ασχοληθούν με αυτή την καλλιέργεια σε αντικατάσταση των εσπεριδοειδών, να έχουν δαπανήσει του κόσμου τα χρήματα, να ‘χουν χρεωθεί στις τράπεζες και σήμερα να βλέπουμε μελετημένα, μεθοδευμένα, προγραμματισμένα, το εμπόριο, που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, να ζητούν το ακτινίδιο σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Που αν καθίσουμε και υπολογίσουμε το κόστος που έχουν για την εγκατάσταση της καλλιέργειας και τις ετήσιες δαπάνες που απαιτούνται (κλαδέματα, αραιώματα, λιπάσματα κλπ.), τελικά στον παραγωγό δεν μένει απολύτως τίποτα. Οδηγούμε δηλαδή και μια άλλη καλλιέργεια μεθοδευμένα, προγραμματισμένα, μελετημένα, με βάση δηλαδή τις αποφάσεις των Βρυξελλών και της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθείται, στην καταστροφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ