Απέραντος σκουπιδότοπος το Έλος Αμμουδιάς

amoudia elos

amoudia elos

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, μια μεγάλη χωματερή, έχει μετατραπεί το Έλος Αμμουδιάς, στο Δέλτα του Αχέροντα, το οποίο περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη περιοχή.

Παρότι στην συγκεκριμένη θέση ο Φορέας Διαχείρισης είχε τοποθετήσει ενημερωτική πινακίδα για την απαγόρευση ρίψης σκουπιδιών, κάποιοι δεν δίστασαν να κατεδαφίσουν την πινακίδα και να την σκεπάσουν με σωρό από ξύλα που χρησιμοποιούνται σε οικοδομές!

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες ντροπής που κατέγραψαν εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Καλαμά κι Αχέροντα.

Το Έλος Αμμουδιάς αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον ως ενδιαίτημα για σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πανίδας, κυρίως ορνιθοπανίδας (παρυδάτια και υδρόβια) όπως η σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενη βαλτόπαπια – Aythya nyroca, η πρασινοκέφαλη – Anas platyrhynchos, διάφορα είδη ερωδιών κ.α..

Η ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων στο πιο σημαντικό τμήμα της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αχέροντα, τον υγρότοπο του Έλους Αμμουδιάς, προκαλεί τεράστια υποβάθμιση και αισθητική αλλοίωση στην περιοχή, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.

Είναι αναγκαία η παρέμβαση των τοπικών αρχών προκειμένου να γίνει απομάκρυνση των σκουπιδιών από την περιοχή, ώστε αυτή να διατηρήσει το χαρακτήρα της και να επιτελέσει το οικολογικό της ρόλο, όπως και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής να είναι αρωγοί στην προσπάθεια για την αποτροπή τέτοιων ανεξέλεγκτων και αυθαίρετων ενεργειών στο μέλλον.

Δείτε το βίντεο εδώ

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ