Απένταξη των έργων όπου καθυστερεί η δημοπράτηση

ANDREADAKISΟ Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ μιλά στο Epiruspost και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην τοπική αυτοδιοίκηση

Κρίσιμη χρονιά για τα έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα που έχουν εντάξει οι Δήμοι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος θα είναι το 2012. Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανδρέας Ανδρεαδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Epiruspost.gr έστειλε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζοντας πως έργα που δεν παρουσιάζουν νομικές δεσμεύσεις και απορρόφηση θα απενταχθούν εντός του 2012.

Στο εν λόγω πρόγραμμα έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα στην Ήπειρο, κυρίως αποχετευτικά και βιολογικοί καθαρισμοί. Αυτό όμως που παρατηρείται είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις σημειώνεται τεράστια καθυστέρηση στη δημοπράτησή τους.

«Δεν έχουμε πολυτέλεια να περιμένουμε.

Σύντομα όπου δεν έχουμε νομικές δεσμεύσεις θα απεντάσσουμε τα έργα.

Δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι επειδή τα έργα είναι ενταγμένα τα χρήματα θα μένουν δεσμευμένα για να τα εκτελέσει μετά από δύο χρόνια.

Το 2012 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά. Θα ελέγξουμε ποια έργα προχωρούν. Αυτά που δεν προχωρούν θα απενταχθούν από το πρόγραμμα», υπογράμμισε στη συνέντευξή του ο κ. Ανδρεαδάκης.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η συνέντευξη του Ειδικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ στο Epiruspost.gr δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση στα Γιάννινα του διαχειριστικού σχεδίου για τους υδατικούς πόρους και είναι η ακόλουθη.

Με μεγάλη καθυστέρηση έρχονται προς διαβούλευση τα διαχειριστικά σχέδια. Ποια είναι η βασική κατεύθυνση αυτού για το υδατικό διαμέρισμα της Ηπείρου;

Είναι γεγονός ότι τα σχέδια έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν το 2010. Είναι σημαντική πρόοδος η ολοκλήρωση των προσχεδίων.

Τα προσχέδια έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο με τα πλήρη κείμενα. Θέλω να πω ότι είμαι περήφανος αφού με την προσπάθεια που κάναμε φτάνουμε στο σημείο για πρώτη φορά να τα θέτουμε σε δημόσιο διάλογο.

Είναι η πρώτη φορά που το δημόσιο δίνει τα πλήρη κείμενα, θέτοντας σε δημόσια κριτική και διάλογο.

Τις μελέτες θα της εγκρίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού προηγηθεί διαβούλευση έξι περίπου μηνών. Καλοδεχόμαστε κάθε επισήμανση και κριτική. Θέλουμε να είναι ουσιαστική η διαβούλευση.

Πέρα από το διάλογο στο διαδίκτυο θα γίνουν ημερίδες και σεμινάρια. Νομίζω ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο, έχουμε μπει στον σωστό δρόμο.

Η Ήπειρος είναι ένα πλούσιο υδατικό διαμέρισμα. Υπάρχουν όμως και σοβαρά προβλήματα, ειδικά ποιοτικά. Θα προταθούν λύσεις μέσα από τα σχέδια αυτά;

Ένα κομμάτι του διαχειριστικού αποτυπώνει την ποιοτική κατάσταση των υδάτων, καθώς συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Είδαμε χρόνια προβλήματα στις μετρήσεις και τις αναλύσεις. Έχουμε αποτυπώσει την κατάσταση. Αυτό θα βελτιωθεί με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από το Γενάρη.

Το σχέδιο είναι ένα δυναμικό πράγμα που χωρά βελτιωτικές προτάσεις.

Τα διαχειριστικά θα οδηγήσουν σε ένα πρόγραμμα μέτρων. Αυτό θα γίνει το επόμενο δίμηνο. Τα μέτρα θα έχουν να κάνουν με την προστασία και την διαχείριση. Θα κοστολογηθούν και οι δαπάνες θα είναι σημαντικές.

Παράλληλα δεν περιμένουμε τα σχέδια για τα προφανή.

Εννοείτε τα έργα προστασίας…

Ναι. Είναι πλέον υποχρέωση οι βιολογικοί για οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων πρέπει να γίνουν. Προχωρούμε σε χρηματοδότηση τέτοιων έργων. Έχουμε εντάξει το μεγάλο έργο του Δήμου Ιωαννιτών για τη λίμνη. Το θεωρούμε εξαιρετικής σημασίας. Έχουμε εντάξει κι άλλα έργα αποχετεύσεων και βιολογικών στην Ήπειρο. Μία σειρά μέτρων λοιπόν λαμβάνεται. Θα υπάρξουν κι άλλα.

Διαπιστώνεται σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε μικρότερους δήμους καθυστέρηση και αδυναμία στη δημοπράτηση των έργων αυτών. Σας προβληματίζει;

Κάναμε μία έντονη και επίπονη προσπάθεια για την ένταξη των έργων αυτών και για να προχωρήσουμε στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης. Μένει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει πλέον ταχύτατα. Οι δυσκολίες είναι γνωστές. Υπάρχει ένα πολύπλοκο θεσμικό σύστημα αλλά και αδυναμία στελεχιακού δυναμικού.

Δεν έχουμε πολυτέλεια να περιμένουμε.

Σύντομα όπου δεν έχουμε νομικές δεσμεύσεις θα απεντάσσουμε τα έργα.

Δεν μπορεί να θεωρεί κανείς ότι επειδή τα έργα είναι ενταγμένα τα χρήματα θα μένουν δεσμευμένα για να τα εκτελέσει μετά από δύο χρόνια.

Το 2012 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά. Θα ελέγξουμε ποια έργα προχωρούν. Αυτά που δεν προχωρούν θα απενταχθούν από το πρόγραμμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ