Απαραίτητη η ενίσχυση του Κέντρου Αναφοράς για Covid στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας- Τι λέει ο Πρύτανης

ergastirio

Η αδυναμία του εργαστηρίου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να συνεχίσει τους ελέγχους για COVID-19 αναδεικνύει με ένταση τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε ολόκληρη την χώρα αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την οποία θέτει ως προτεραιότητα και η Πρυτανεία.

Η αγορά του ενός και μοναδικού μηχανήματος το οποίο κάνει τις αναλύσεις έγινε μετά την έναρξη της πανδημίας από την Περιφέρεια Ηπείρου και κάτω από την μεγάλη πίεση που προκάλεσε η αύξηση των κρουσμάτων.

Τις πρώτες μέρες της πανδημίας τα δείγματα από την Ήπειρο μεταφερόταν στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο οικονομικό κόστος αλλά και να απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για την ανάλυση και την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Από τις αρχές Απριλίου η περιπέτεια αυτή έλαβε τέλος με την λειτουργία κέντρου αναφοράς για τον ιό COVID-19 στο χώρο του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Υπεύθυνη για την λειτουργία είναι η Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα. Το Εργαστήριο όλους αυτούς τους μήνες λειτουργεί από την ίδια και τρεις ακόμη τεχνικούς.

Μόλις τέσσερις άνθρωποι λοιπόν έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες ελέγχους σε δείγματα που στέλνονται πλέον από όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου αλλά και των Ιονίων Νήσων.

Χωρίς καμιά διακοπή, χωρίς να αφήσουν ούτε μία μέρα κενή. Προφανώς η προσφορά τους είναι τεράστια και υπερβαίνει το καθήκον…

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, όπως έκανε γνωστό ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Ήπειρος TV1 θέτει ως προτεραιότητα την αγορά ενός δεύτερου μηχανήματος.

Με τον τρόπο αυτό και με την εκπαίδευση προσωπικού που μπορεί να διαθέσει το Πανεπιστήμιο, οι δυνατότητες σε επίπεδο Περιφέρειας θα διπλασιαστούν και θα μπορέσουν να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν.

«Ο εξοπλισμός και το προσωπικό δεν επαρκούν καθώς οι απαιτήσεις ελέγχων αυξάνονται. Θα ζητήσουμε ένα δεύτερο σύστημα αναλύσεων και έχουμε την δυνατότητα εκπαίδευσης προσωπικού ώστε να διπλασιαστούν οι δυνατότητες αναλύσεων», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ