Απάντηση της ΔΕΥΑΙ για τον βιολογικό.. «Θαύματα δεν γίνονται… Μάχη με τον χρόνο»

Στην υπερφόρτωση του συστήματος αποδίδει η ΔΕΥΑΙ τα προβλήματα με τα λύματα που αντί να οδηγούνται στον βιολογικό καθαρισμό για επεξεργασία καταλήγουν στο αρδευτικό κανάλι χωρίς καμιά επεξεργασία!  Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού έχει επιφέρει πρόωρη γήρανση και εμποδίζει την συντήρησή της. Τέτοια προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, καθώς «θαύματα δεν γίνονται… δίνουμε μάχη με τον χρόνο», όπως σημειώνει στην απάντησή του ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Μπέγκας αναφέρεται στο μεγάλο έργο επέκτασης του βιολογικού, το οποίο παρότι ξεκίνησε από το 2012 μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει ούτε καν στη συμβασιοποίηση. Ο Δήμαρχος ωστόσο αισιοδοξεί ότι σύντομα θα υπάρχει ανάδοχος και η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παρέμβασης θα δώσει και την οριστική λύση στα προβλήματα.

Αναλυτικά στην απάντησή του ο κ. Μπέγκας αναφέρει:

«Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΙ είναι γνωστό ότι λειτουργεί οριακά εδώ και αρκετά χρόνια.

Το πρόβλημα αυτό της οριακής λειτουργίας είχε εντοπιστεί γι’ αυτό και προέκυψε η ανάγκη επέκτασης της μονάδας.

Η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων μπορεί να γίνει μόνο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η διαδικασία για την επέκταση της εγκατάστασης ξεκίνησε από το 2012 και το έργο δημοπρατήθηκε με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, τον Μάιο του 2013.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δημοπράτησης είναι γνωστό πως είναι χρονοβόρα.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας βρήκαμε τον διαγωνισμό σε εξέλιξη γι’ αυτό και προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να τον ολοκληρώσουμε.

Μετά από μεγάλο κόπο η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και σύντομα θα έχουμε ανάδοχο του έργου.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι το έργο κινδύνεψε με απένταξη διότι δεν είχε συμβασιοποιηθεί πριν τη λήξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια με την εκ νέου υποβολή του φακέλου με όλα τα στοιχεία ένταξης ώστε το έργο να μην απενταχτεί.

Το φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες είναι προϊόν υπερφόρτωσης του συστήματος.

Η μη υλοποίηση της επέκτασης της εγκατάστασης, πέραν όλων των άλλων, έχει επιφέρει την πρόωρη γήρανσή της και εμποδίζει την συντήρησή της.

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η ένταξη στο δίκτυο αποχέτευσης και νέων περιοχών, οι οποίες επιβάρυναν περαιτέρω την εγκατάσταση.

Τέτοια προβλήματα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Ο υπηρεσιακός μηχανισμός της ΔΕΥΑΙ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κι αναλόγων προβλημάτων.

Στην παρούσα φάση το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Ωστόσο, η ΔΕΥΑΙ απευθύνει έκκληση στις μονάδες που είναι εγκατεστημένες στην Βιομηχανική Περιοχή και διαθέτουν μονάδες βιολογικού καθαρισμού να φροντίζουν τόσο την ορθή λειτουργία τους όσο και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος που παραλαμβάνεται από τον αγωγό της ΔΕΥΑΙ προκειμένου να μην επιβαρύνεται περισσότερο η εγκατάσταση του τριτοβάθμιου  βιολογικού καθαρισμού.

Δυστυχώς μας έλαχε ο κλήρος να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν σχέση με την υπερφόρτωση της εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σε πρωθύστερο χρόνο από τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το μέγεθος της σημερινής εγκατάστασης.

Θαύματα δεν γίνονται.

Δίνουμε τη μάχη μας με το χρόνο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ