Ανύπαρκτη η Ήπειρος στον χάρτη των startup

startup

Τις ελληνικές startup, δηλαδή τις νεοφυείς επιχειρήσεις χαρτογραφεί μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η διαΝΕΟσις.

Τα συμπεράσματα είναι πολλά και ενδιαφέροντα και αξίζει να τα διαβάσουν στην Ήπειρο όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο και κυρίως όσοι σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για την περιοχή.

Η χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκαν οι περισσότερες συγκριτικά με τις υπόλοιπες χρονιές -σχεδόν 2 στις 10-, ήταν το 2018. Η μεγάλη πλειοψηφία των startup του δείγματος, το 93%, ιδρύθηκε την περίοδο 2013-2020.

Περισσότερες από τις μισές ιδρύθηκαν στην Αθήνα.

Η αμέσως επόμενη επιλογή των ιδρυτών (15,4%) ήταν κάποια ευρωπαϊκή πόλη, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (12,7%), η Πάτρα (4,5%), οι ΗΠΑ και το Ηράκλειο (3%). Στη μεγάλη πλειοψηφία τους (76,4%) είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους. Λιγότερο από 3% απασχολεί περισσότερους από 50 εργαζόμενους.

Η Ήπειρος στον χάρτη των νεοφυών επιχειρήσεων ουσιαστικά δεν υπάρχει.. Κι αυτό δεν είναι καθόλου αισιόδοξο..

Συμβαίνει δε όταν τα τελευταία χρόνια η περιοχή προσελκύει ξένες εταιρείες τεχνολογίας και σχεδιάζει το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας.

Το γεγονός όμως ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι σε βρεφικό στάδιο δείχνει ότι αφενός για κάποιους λόγους η περιοχή δεν προτιμάται και αφετέρου χάνει νέους επιστήμονες και καινοτόμα μυαλά που σίγουρα υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ