Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης

petrelaio epidoma t

Ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που αναμένεται να πυροδοτήσει νέα άνοδο στην τιμή όχι μόνο του πετρελαίου κίνησης μετά το τέλος της επιδότησης, αλλά στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ιδίως για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά την προσεχή εβδομάδα, οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που αναμένονταν πριν από λίγο καιρό, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την εξίσωση «θέρμανση» τον φετινό χειμώνα.

Οι τιμές στο πετρέλαιο τραβούν την ανηφόρα μετά την απόφαση των χωρών του OPEC να περικόψουν την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Πλέον οι διεθνείς οίκοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για αύξηση του πετρελαίου brent στα 104 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σωρευτική άνοδο της τάξης του 11%, η υψηλότερη εβδομαδιαία μεταβολή από την περασμένη άνοιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν είχαν ανακοινωθεί οι νέες κρατικές επιδοτήσεις για ρεύμα, αέριο αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο βρισκόταν σε πολύ πιο υψηλά επίπεδα και θεωρούνταν ασύμφορο ως προς τη χρήση του από τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή τη στιγμή, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές και τι συμφέρει περισσότερο.

Επίδομα θέρμανσης

Με την τιμή να κυμαίνεται σε 1,35 με 1,40 ανά λίτρο μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία θα ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου, αλλά οι πρώτες πληρωμές θα τρέξουν από τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τα νέα εισοδηματικά όρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αυτά θα ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Τα κριτήρια περιουσίας διατηρούνται αμετάβλητα στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Τα νέα κριτήρια, οι δικαιούχοι αλλά και οι διαδικασίες χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης θα καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην αίτηση που θα υποβληθεί στην πλατφόρμα θα πρέπει να καταχωρηθούν τα παραστατικά αγορών για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης, στο πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ.

Το διπλό όφελος

Διπλό όφελος θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεστάνουν το σπίτι τους τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Εκτός από το αυξημένο επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν σε σχέση με την περυσινή σεζόν θα προμηθευτούν το πετρέλαιο φθηνότερα κατά 25 λεπτά το λίτρο λόγω της κρατικής επιδότησης.

Το κέρδος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο για όλους τους νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και για όσους έχουν τη δυνατότητα να γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή να κλείσουν το air condition και να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Τα νοικοκυριά αυτά θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο που θα έχουν αγοράσει σε μειωμένη τιμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ