Αντικείμενο συζήτησης η τέταρτη δόση του εμβολίου

emvolio

Αντικείμενο επεξεργασίας αποτελεί για την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το θέμα χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της CoViD στον γενικό πληθυσμό.

Δεν προσφέρει, όμως, πολλά σε σύγκριση με την τρίτη δόση, αλλά αυτή η μικρή βελτίωση που παρέχει στην προστασία μπορεί να είναι χρήσιμη για τα ηλικιωμένα άτομα.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως τα θέματα που συζητεί η Επιτροπή είναι τα εξής:

-Χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά και εφήβους με αυξημένο κίνδυνο υγείας.

-Τα μεσοδιαστήματα χορήγησης των εμβολίων, με βάση τα ευρήματα μελετών.

-Η χορήγηση τέταρτης δόσης προληπτικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας (όχι άμεσα στον γενικό πληθυσμό).

Ανέφερε πως χώρες, όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν θετική γνωμοδότηση, ενώ η Σκωτία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα ξεκινήσει η χορήγηση σε ηλικιωμένους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως συζητείται και η τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που ανακύπτουν διεθνώς, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει όφελος.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι “σκληροί” δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και δεν σημαδοτοτούν το τέλος της πανδημίας.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν λάβει μία δόση είναι 75%, παρόμοιο με το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είπε, από τους 6.627.000 δικαιούχους αναμνηστικής δόσης, το 95,7% την έχουν λάβει ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, που ξεκίνησε να χορηγείται από τις 5 Μαρτίου, έχουν λάβει 1.640 άτομα και 1.540 έχουν κλείσει ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε, επίσης, πως σταματούν οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τους εμβολιασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ