Αντικειμενικές: Έως 6/2 τα αιτήματα των δήμων για διορθώσεις

xorio triantaf

Νέα προθεσμία, έως τις 6 Φεβρουαρίου, δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στους Δήμους της χώρας που ζητούν μειώσεις αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να υποβάλλουν αιτιολογημένη γνώμη για το αίτημά τους.

Η μικρή παράταση της προθεσμίας δίδεται καθώς, ενώ είναι δεκάδες οι Δήμοι που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών, δεν μερίμνησαν να εκθέσουν εγκαίρως τις απόψεις τους, δηλαδή κατά τη διάρκεια που «έτρεχε» η διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών, με αποτέλεσμα να σπεύδουν την τελευταία στιγμή ζητώντας διορθώσεις .

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ήταν ξεκάθαρος: «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια – προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου – διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ». Δηλαδή, οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 αλλά ούτε και τον λογαριασμό του 2023.

Παράλληλα προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που βρίσκονται ακόμα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι ιδιώτες εκτιμητές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους εντός των επόμενων μηνών και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ