Αντιδράσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

FONHENTAΣτα «χαρακώματα του αντάρτικου» παραμένουν οι εκπαιδευτικοί για το θέμα της αξιολόγησης. Οι ομοσπονδίες των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) βλέπουν το φόβητρο της απόλυσης πίσω από την εφαρμογή της αξιολόγησης και απειλούν με κινητοποιήσεις διαρκείας. Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους δεν περάσουν το «τεστ», αλλά αντίθετα θα επιβραβεύονται με βαθμολογική εξέλιξη και πρόσβαση σε διοικητικές θέσεις οι εκπαιδευτικοί που αξιολογηθούν θετικά.

Διαμηνύει, δε, ότι τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της αξιολόγησης θα τηρηθούν αυστηρά και ήδη την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει για το θέμα.

Το κλίμα είναι «βαρύ» μετά την κίνηση του υπουργείου Παιδείας να ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την αξιολόγηση. «Είναι μια χρυσόσκονη δημοκρατίας και διαλόγου αυτό που κάνει το υπουργείο Παιδείας. Επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να υλοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις», τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Κομνηνός Μαντάς.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν ζητήσει από τους εκπαιδευτικούς να μη συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο, αν και μερίδα εκπαιδευτικών αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να καταθέσει τις απόψεις του. «Μόνο εάν αποσυρθούν οι διατάξεις του νόμου 4024/11 οι οποίες συνδέουν τη βαθμολογική και τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση, θα συμμετάσχουμε στον διάλογο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Εάν, όμως, το υπουργείο Παιδείας επιχειρήσει μονομερώς να επιβάλει τις θέσεις του για το θέμα, τότε οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουμε δυναμικά», λέει ο κ. Μαντάς.

Τι είναι αυτό που φοβίζει τους εκπαιδευτικούς; Η κακή εμπειρία από το παρελθόν με την εφαρμογή του θεσμού του επιθεωρητή, αλλά και ο φόβος ότι μελλοντικά η αξιολόγηση μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για την έξοδό τους από τον δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ