Αντιδράσεις στο Ζαγόρι για τους δασικούς χάρτες

dasikoi imezag

dasikoi imezag

Τα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν για το Ζαγόρι από την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναδείχθηκαν σε ενημερωτική ημερίδα το βράδυ της Πέμπτης στο Δημαρχείο, στους Ασπραγγέλους.

Η ημερίδα, σε συνεργασία Δήμου και Δ/νσης Δασών, πραγματοποιήθηκε ενώ «τρέχει» από 24 Φεβρουαρίου η προθεσμία των δυο μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος φέρεται να ετοιμάζει σειρά τροπολογιών για να λυθούν τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρεμβαίνει για τις βοσκήσιμες εκτάσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.

Εκ των πραγμάτων ο προβληματισμός ήταν διάχυτος και τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ήταν, αυτό των βοσκοτόπων και τι θα γίνει με τις επιλέξιμες εκτάσεις για να λαμβάνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις, τα όρια των οικισμών και το κόστος για τις αντιρρήσεις, καθώς και για τα στενά χρονικά όρια για την υποβολή τους.

Γενικότερα, πάντως, ήταν πολλές και έντονες οι αντιδράσεις για την διαδικασία που επιλέχθηκε και φέρνει πολλούς μικροϊδιοκτήτες στη δύσκολη θέση να αποδείξουν με υψηλό κόστος ότι τα χωράφια τους, που έχουν εγκαταλειφθεί από δεκαετίες, δεν είναι δάσος ή δασική έκταση.

Παρουσία πολλών κατοίκων, του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδημάρχων, των επικεφαλής των παρατάξεων Γ. Παπαναστασίου, Λ. Τσουμάνη, Γ. Αρβανίτη, δημοτικών συμβούλων, αλλά και προέδρων ή εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο Διευθυντής της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων, Παναγιώτης Μάνης και η αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων & Υπεύθυνη Λειτουργίας του Σημείου Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) για την Π.Ε. Ιωαννίνων, Δασολόγος, Ελένη Βάκκα, παρουσίασαν όσα αφορούν την συγκεκριμένη διαδικασία.

Διευκρίνισαν ότι πρόκειται μόνο για χαρακτηρισμό εκτάσεων και όχι για το ιδιοκτησιακό και τόνισαν την αναγκαιότητα της σύνταξης δασολογίου, ώστε να ακολουθήσει το Κτηματολόγιο με τις πρώτες εγγραφές να πρέπει να γίνουν τον Φεβρουάριο του 2018.

Η σύνταξη των χαρτών έγινε με χρήση αεροφωτογραφιών του 1945 σε σύγκριση με αυτές της περιόδου 2007-2009. Επίσης, διευκρινιστικές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, ως προς τις ιδιοκτησίες εκτός ορίων οικισμών έδωσε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών, Σταματία Κουμπούρη.

Σχεδόν το 1 εκ. στρέμματα από τα 4.977.690,276 στρέμ. που είναι η συγκεκριμένη ανάρτηση για το νομό Ιωαννίνων, αφορούν το Δήμο Ζαγορίου, μια κατεξοχήν δασική περιοχή με ελάχιστες χορτολιβαδικές εκτάσεις , όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, ζητώντας να ισχύσουν για τον χαρακτηρισμό οι χάρτες με βάση αεροφωτογραφίες του 1945 (όπως ζητά και η Περιφέρεια), δεδομένου ότι «δεν άλλαξε μορφή το δάσος, αλλά κατακυρίευσε την περιοχή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Δήμαρχος Ζαγορίου στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να δοθεί λύση με τις εκτάσεις που αφορούν τους κτηνοτρόφους και συνολικά τους αγρότες για τις ενισχύσεις που λαμβάνουν και χαρακτήρισε ως υψηλό το κόστος για την υποβολή αντιρρήσεων.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα με τους μη οριοθετημένους οικισμούς (στο Ζαγόρι οι περισσότεροι είναι οριοθετημένοι) ο Δήμος, με βάση τις δυνατότητες που έχει θα παρέμβει με προτάσεις, μετά από συνεννόηση με τους προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων, και στους οριοθετημένους θα εφαρμοστεί το ισχύον ΦΕΚ.

Για επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και εισπρακτικό χαρακτήρα έκανε λόγο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου και ζήτησε να δοθεί παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων και να αντιμετωπιστεί και το θέμα των μη οριοθετημένων οικισμών.

Το θέμα αυτό τέθηκε και από πολλούς ιδιοκτήτες που είδαν τα σπίτια τους ή άλλα κτίσματα να εμφανίζονται είτε εκτός, ενώ είναι εντός, είτε να «κόβονται» στη μέση. Τόσο τα στελέχη της Διεύθυνσης Δασών, όσο και η αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Πολεοδομίας έδωσαν οδηγίες για το πώς θα ζητήσουν οι ιδιοκτήτες την «ένταξη» των ιδιοκτησιών εντός οικισμών, εφόσον έχουν αποτυπωθεί εκτός και είναι εντός (δεν καταβάλλεται τέλος για υποβολή αντίρρησης για ιδιοκτησίες εντός ορίων οικισμών).

Πάντως, για τα όρια οικισμών και συνολικά των ιδιοκτησιών, όπως εξηγήθηκε, θα αντιμετωπιστεί με την Κτηματογράφηση, αλλά δεν παραβλέπει κανείς το γεγονός ότι αν η ιδιοκτησία κάποιου πολίτη χαρακτηριστεί δάσος ή δασική έκταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο, χωρίς να υπάρχουν και τίτλοι ιδιοκτησίας, να αποδείξει ότι του ανήκει, αφού κατά τεκμήριο αυτές ανήκουν στο δημόσιο.

Στις επίμονες ερωτήσεις κτηνοτρόφων για τις βοσκήσιμες εκτάσεις η απάντηση των στελεχών της Διεύθυνσης Δασών ήταν ότι η βόσκηση επιτρέπεται από τη δασική νομοθεσία και σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά ως προς την επιλεξιμότητα για να δηλώνονται για τις ενισχύσεις, όπως ήταν φυσικό, παρέπεμψαν σε αίτημα για σε πολιτική λύση, (τα δάση και οι δασικές εκτάσεις ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και η επιλεξιμότητα βοσκοτόπων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) ώστε να αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί για την περιοχή του Ζαγορίου και το γεγονός ότι η αλπική ζώνη είναι δασική έκταση.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο, καταγόμενος από το Ζαγόρι, Περιφερειακός Σύμβουλος, Νικόλαος Καττής, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής και της ΕΝ.Π.Ε για παράταση έξι μηνών, ώστε να διορθωθούν λάθη και να δοθεί λύση τόσο με τις ιδιοκτησίες, όσο και με τις βοσκήσιμες εκτάσεις που συνδέονται άμεσα με τις αγροτικές ενισχύσεις, καθώς και με το κόστος για τις αντιρρήσεις.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ