Αντιδράσεις στην Αετομηλίτσα για την κατασκευή υδροηλεκτρικού

aetomilitsa

Έντονες είναι οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της Αετομηλίτσας στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου που δρομολογείται στην περιοχή.

Ο Σύλλογος του χωριού που διοργανώνει και σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι για να κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό θα κοπεί η φυσική διέλευση του νερού σε ύψος άνω των 1500 μέτρων.

Το νερό θα διοχετευτεί σε αγωγό εκατοντάδων μέτρων παράλληλα με την κοίτη του ρέματος για να καταλήξει στο σταθμό παραγωγής, που θα κατασκευαστεί κάτω από την Κιάτρα ντι σικάτα.

Σε όλη αυτήν την απόσταση το ρέμα θα αποστραγγιστεί. Θα ισοπεδωθεί ό,τι υπάρχει περιμετρικά του, θα καταστραφεί η κοίτη του, θα αποψιλωθεί το δάσος και η άγρια χλωρίδα. Επιπλέον, το ρέμα βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο χωριό. Είναι σίγουρο ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα δημιουργήσει προβλήματα καθίζησης και υποχώρησης στη δυτική πλευρά του.

«Η ιδιωτική εταιρία που έχει αιτηθεί την κατασκευή του υδροηλεκτρικού, εφόσον πάρει άδεια παραγωγής, θα κατέχει ταυτόχρονα και την άδεια χρήσης του νερού. Αυτό σημαίνει ότι η πηγή και το νερό του ρέματος θα της ανήκει . Αν εμείς θέλουμε να πιούμε, να ποτίσουμε τα ζώα μας, το μπαξέ μας, θα πρέπει πλέον να απευθυνθούμε στον ιδιώτη.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού μεθοδεύεται εν αγνοία μας. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε από την ίδια την εταιρία. Και αν εμφανιστούν, θα έρθουν για να μας υποσχεθούν δήθεν «αντισταθμιστικά» και «ανταποδοτικά» οφέλη. Την ίδια στιγμή που επιδοτούνται αδρά από το κράτος και την ΕΕ, δηλαδή από όλους εμάς τους φορολογούμενους, για τη κατασκευή αυτών των «έργων». Το βουνό μας φιλοξενεί εκατοντάδες χρόνια. Η ίδια η ύπαρξη και η επιβίωση της κοινότητας μας είναι συνυφασμένες με το βουνό. Η υπεράσπισή του είναι για εμάς μονόδρομος» τονίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ