Αντιδράσεις για τα αντισταθμιστικά που ζητά η Άρτα.. Σκουπιδο… μαχίες στους δήμους!

blaxerna xita

blaxerna xita

Γράφει: Ρούλα Χρήστου

Με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν οι δήμοι που εξυπηρετούνται απ΄ τον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας την αξίωση του Δ.Σ Αρταίων από τον ΦΟΔΣΑ για αντισταθμιστικά οφέλη 300.000 ευρώ.

Απεναντίας έμειναν έκπληκτοι και δεν αποκλείεται να υπάρξουν απαντήσεις και σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων εκτός από επίσημη απάντηση της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Πρώτος ο δήμαρχος Ζηρού Ν.Καλαντζής δήλωσε χαρακτηριστικά: «δηλαδή από ποιόν ζητάει ο δήμος Αρταίων 300.000 ευρώ; Απ΄τον εαυτό του; Αυτός είναι κι ο μεγαλύτερος δήμος της ενότητάς μας σε παραγωγή σκουπιδιών. Αν το πάμε έτσι να ζητήσω κι εγώ ως δήμος Ζηρού αντισταθμιστικά για τον ΣΜΑ που θα γίνει ή και για τη χρήση νερού απ΄τις πηγές Αγ. Γεωργίου…τι θα βγει τότε; Όταν πρόκειται για τέτοια μεγάλα έργα όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων ή η ύδρευση θα πρέπει οι δήμοι να έχουμε συνεργασία. Γιατί ο δήμος Αρταίων χαλάει τώρα το κλίμα συνεργασίας μας; Μα το 80% του ποσού που ζητάει, του αναλογεί. Απ΄τα σκουπίδια που στέλνει ο ίδιος . Αν ακολουθήσουμε την οδό που δείχνει τώρα ο δήμος Αρταίων ούτε έργα θα κάνουμε αλλά το κυριότερο, θα την πληρώσουν οι δημότες μας. Στις πλάτες τους θα πέσουν όλα με τη μορφή δημοτικών τελών!»

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά και πρόεδρος του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Στάθης Γιαννούλης. «…τα απορριμματοφόρα περνάνε απ΄ το δήμο Σκουφά για να πάνε στον ΧΥΤΑ. Να ζητήσω κι εγώ ανταποδοτικά; Οι δρόμοι του Αγ. Δημητρίου δέχονται τον φόρτο μεταφοράς των απορριμμάτων. Ήταν αλλιώς τότε όταν η τότε κοινότητα Βλαχέρνας ζητούσε ανταποδοτικά. Τώρα πια δεν έχει νόημα. Ο δήμος Αρταίων δεν είναι κάτι ξένο στον ΦΟΔΣΑ. Είναι το μεγαλύτεο μέλος του…»

Να σημειωθεί πως η απόφαση του Δ.Σ Αρταίων για αντισταθμιστικά από τον ΦΟΔΣΑ ήταν ομόφωνη καίτοι ακούστηκαν κάποιες απόψεις που έκλιναν προς την λογική των υπολοίπων μελών του ΦΟΔΣΑ.

Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις αλλά και έντονες συζητήσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών όχι μόνο της Άρτας αλλά ολόκληρης της Ηπείρου καθώς ανάλογες αξιώσεις μπορεί να εγείρουν κι άλλα τοπικά διαμερίσματα ή δήμοι που επωμίζονται μεγαλύτερο βάρος από την διαχείριση των απορριμμάτων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ