Αντιδράσεις ΓΕΩΤΕΕ για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Με τον αναλυτικό καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ειδικοτήτων των μηχανικών ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις.

Οι εντονότερες προέρχονται από το ΓΕΩΤΕΕ το οποίο κάνει λόγο για «προσπάθεια υφαρπαγής των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωτεχνικών, ενώ αναβρασμός επικρατεί και σε αρχιτέκτονες και πολεοδόμους.

Μάλιστα προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ.

Με την ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) εκφράζει την αγανάκτηση του για τη «δρομολογούμενη προσπάθεια υφαρπαγής των επιστημονικών και επαγγελματικών αντικειμένων των γεωτεχνικών – μελών του και την εκχώρησή τους σε επαγγελματίες άλλων κλάδων».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με το Επιμελητήριο αλλά και ότι με τις σχετικές διατάξεις δίνεται η δυνατότητα άσκησης δραστηριοτήτων που αποτελούν αμιγώς γεωτεχνικά αντικείμενα σε ειδικότητες Διπλωματούχων Μηχανικών που «δεν διαθέτουν, ούτε στο ελάχιστο, το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο και κατά παράβαση της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας».

Τέλος, τονίζει πως «η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μέσω της πλήρους αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας των αρμόδιων γεωτεχνικών επιστημόνων και όχι να ευνοεί, με νομοθετικές ή κανονιστικές πρωτοβουλίες, την οποιοδήποτε, χωρίς φραγμούς και πέρα από κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας, προσπάθεια «επαγγελματικού επεκτατισμού» των διαφόρων κλάδων». Το ΓΕΩΤΕΕ ζητά την απαλοιφή των σχετικών διατάξεων και αναφέρει πως στο πλαίσιο της προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του,θα προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα χρησιμοποιήσει κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την ακύρωση των συγκεκριμένων διατάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ